Capacitatea unei femei de a ramane insarcinata scade pe masura ce aceasta imbatraneste. Responsabila este rezerva ovariana. La nastere, aceasta este de aproximativ doua milioane de ovocite. Numarul scade progresiv pentru ca, dupa 35 de ani, sa aiba o cadere accentuata. Afla acum ce iti arata un test AMH si care sunt sansele de a face un copil.
Rezerva ovariana pe intelesul tuturor
Inainte de a vorbi despre ce este un test AMH, este esential sa intelegem ce este rezerva ovariana. Fiecare femeie are un numar de ovule/ovocite la nastere. In fiecare luna, incepand cu prima menstruatie si incetand aproape de menopauza, un ovul se maturizeaza si este eliberat de un folicul (cavitatea in care se dezvolta ovocitul).
Practic, asa se produce ovulatia, in timpul careia se elibereaza un singur ovul sau mai multe (cazurile cu sarcina multipla). Intr-un ciclu menstrual regulat, ovulatia are loc in ziua 14, calculata de la ultima menstruatie.
Pentru a fi fecundat, ovocitul trebuie sa treaca prin mai multe etape, sa parcurga traseul de la ovare catre uter si sa se intalneasca cu spermatozoidul pe acest traseu, la nivelul trompei uterine. Cum se intampla acest fenomen, va explicam mai jos.
Calatoria ovulului din trompe catre uter
In aproprierea ovulatiei, endometrul (mucoasa uterului) se ingroasa pentru a se pregati de sarcina. Apoi, in momentul ovulatiei, atunci cand ovocitul ajunge la maturitate, sparge peretele foliculului ovarian si incepe calatoria spre trompele uterine.
Trompele uterine sunt locul de intalnire al ovulului cu spermatozoizii, unde are loc fecundatia. Dupa proces, zigotul (ovulul fecundat) isi continua traseul prin trompele uterine pana in uter, acolo unde se poate implanta in mucoasa uterina si asa incepe sarcina.
Daca ovulul nu s-a intalnit cu spermatozoizii si nu a fost fecundat, va fi eliminat, impreuna cu peretele endometrial la urmatoarea menstruatie.
Prin urmare, una dintre conditiile esentiale pentru o sarcina este existenta ovulului, deci o rezerva ovariana optima cantitativ si calitativ.
Test AMH: afla acum detalii despre rezerva ta ovariana
Cel mai precis mod de a investiga rezerva ovariana este testul AMH. Testul AMH ne da detalii despre cantitatea rezervei ovariene, nu si despre calitatea ovocitelor. Un test AMH-ul se poate face in orice zi a lunii, fara sa fie influentat de ciclul menstrual.
Hormonul de stimulare ovariana (FSH) este o alta metoda importanta de testare. Combinate, nivelurile de AMH si FSH ofera o imagine mai buna a rezervei ovariene. De obicei, nivelul celor doi hormoni cresc in directii opuse. Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, AMH-ul scade, iar FSH creste, ceea ce indica deteriorarea naturala a rezervei ovariene.
Specialistii in tehnici de reproducere umana asistata folosesc acum testul AMH-ul in rutina de evaluare a fertilitatii pentru a evalua functia ovariana si pentru a determina perioada reproductiva ramasa.
Valorile AMH in functie de varsta
La 25 de ani, valoarea medie a AMH-ul este in jur de 5.4 ng/ml, in timp ce la 40 de ani ajunge la putin peste 1ng/ml. Pentru femeile de 30 de ani, valoarea AMH-ului ar trebui sa fie de 3.5 ng/ml, iar la cele de 35 de ani valoarea scade aproape de 2 ng/ml.
Varsta | Valoare AMH |
---|---|
20 – 24 ani | 1.66 – 9.49 ng/ml |
25 – 29 ani | 1.18 – 9.16 ng/ml |
30 – 34 ani | 0.672 – 7.55 ng/ml |
35 – 39 ani | 0.777 – 5.29 ng/ml |
40 – 44 ani | 0.097 – 2.96 ng/ml |
45 – 50 ani | 0.046 – 2.06 ng/ml |
AMH: valoare prea mica sau prea mare
Rezerva ovariana nu asteapta si degradeaza cu trecerea timpului. Este important sa ne amintim ca valoarea AMH scade pe masura ce femeia imbatraneste. Nivelul AMH-ul se interpreteaza in legatura directa cu varsta femeii. De exemplu, o valoare normala a hormonului anti-mullerian pentru o femeie de 40 de ani poate insemna o insuficienta ovariana prematura pentru o femeie de 25 de ani.
Nici o valoare prea mare a AMH-ului nu este dorit. Uneori, un nivel ridicat al AMH-ului poate fi asociat cu Sindromul Ovarelor Polichistice.
AMH-ul si sarcina, care este legatura dintre ele
Cand vorbim despre determinarea rezervei ovariene, vorbim doar de cantitate, nu si de calitatea ovocitelor. O femeie cu un AMH mic are sanse mici de a obtine o sarcina pe cale naturala, dar ele se interpreteaza mereu in corelatie cu varsta. Un AMH de 0,6 ng/ml, de exemplu, nu este promitator pentru o sarcina cu ovocite proprii la 45 de ani, dar poate sa suporte solutii si incercari pentru o femeie la 30 de ani pe care, cel putin teoretic, o ajuta varsta in a avea ovule de calitate.
Specialistii in infertilitatea sfatuiesc cuplurile care nu obtin sarcina dupa 1 an de incercari, sa se prezinte la un control de specialitate. Acest lucru este valabil daca femeia are 30 de ani, pentru femeile cu o varsta de 35 de ani, timpul de asteptare se reduce la sase luni.
AMH prea mic, cum ramai insarcinata
Femeile cu un AMH mic pot sa devina mame. Sansa de a-si strange visul in brate vine de la procedurile de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Sansele de reusita ale unei astfel de proceduri sunt mult mai mari decat fertilizarea in vitro cu ovocite proprii.
Asta se datoreaza donatoarelor de ovocite care sunt femei tinere, cu ovocite de calitate. Acestea sunt supuse unor examinari riguroase inainte de donare, eliminand riscurile de dezvoltare a malformatiilor congenitale. Riscul de anomalii cromozomiale la o sarcina obtinuta pe cale naturala dupa 40 de ani sunt foarte mari. Ce presupune o astfel de procedura iti explicam pe larg, AICI.
Ovocitedonate.ro demareaza campania AMH. Tu poti sa fii mama?. Ne propunem sa crestem gradul de constientizare a procesului natural de degradare a rezervei ovariene odata cu inaintarea in varsta a femeii. Pe langa o informare corecta si completa, partenerii nostri ofera consultatii gratuite.
Vrei sa afli mai multe despre rezerva ovariana sau nu stii ce indica valoarea testul AMH? Scrie-ne acum si specialistii nostri iti raspund!
One Response