Sarcina dupa complicatii ginecologice nu este imposibila. Unele femei isi pun intrebarea daca vor mai putea face un copil dupa endometrioza sau avort. Altele au apelat la procedura de ligatura a trompelor si vor sa revina la starea initiala a acestora pentru a ramane insarcinate. Cand este posibila o sarcina pe cale naturala si cand trebuie sa apeleze la specialistii in reproducere umana asistata, va spunem in acest articol.
Sarcina dupa complicatii: endometrioza
Cu siguranta ati auzit ca endometrioza este asociata cu infertilitatea. Afectiunea poate duce la blocajul trompelor uterine sau la afectarea ovarelor. Chisturile si tesuturile acumulate din cauza endometriozei duc la deformarea organelor din cavitatea pelvina. Pentru a ajunge in punctul in care sa sperati la o sarcina, trebuie intai sa tratati problema medicala.
O prima varianta de tratament este laparoscopia, daca vorbim despre o forma usoara de endometrioza. In cazurile mai severe ale afectiunii, tratamentul consta in interventie chirurgicala. Insa, la scurt timp dupa aceste interventii, trebuie sa incercati deja sa ramaneti insarcinate pentru ca boala poate sa revina. Detalii despre sarcina dupa aceasta complicatie aflati din articolul Sarcina dupa endometrioza.
Odata rezolvata aceasta problema, exista sanse mici sa obtineti o sarcina pe cale naturala, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercati. Pentru a creste probabilitatea de a avea un copil, medicul ar putea sa va recomande fertilizarea in vitro cu ovocite proprii sau donate.
Legarea trompelor uterine, o procedura nu tocmai reversibila
Una dintre cele mai utilizate proceduri de sterilizare chirurgicala este ligatura trompelor. Este o decizie pe care multe doamne o iau, din dorinta de a beneficia de o metoda contraceptie 100% sigura. Cele mai multe dintre aceste femei se gandesc apoi serios la dezlegarea trompelor uterine, astfel incat sa devina mame.
O astfel de procedura nu este recomandata din cauza riscurilor asociate:
- incapacitatea de a ramane insarcinata dupa procedura;
- infectie;
- sangerare;
- cicatrizarea trompelor uterine;
- lezarea organelor din apropiere;
- complicatii asociate anesteziei;
- sarcina ectopica.
In cazul femeilor care au trompele legate, posibilitatea unei sarcini nu este exclusa. Ea poate sa fie obtinuta prin procedura de fertilizare in vitro.
Sarcina dupa complicatii: avort
Cine trece printr-un avort spontan si si doreste un copil la scurt timp dupa, trebuie sa fie investigate cauzele care au dus la pierderea sarcinii. Astfel, poate sa fie evitat un nou esec, in acest sens.
In anumite situatii, este posibil ca femeia sa treaca si printr-un chiuretaj, pentru a se elimina eventualele resturi. In urma acestei proceduri, uterul este lasat sa se refaca normal si sa se pregateasca pentru o viitoarea sarcina.
Totodata, mai multe avorturi pot duce la slabirea cervixului si asta ar pune in pericol o viitoare sarcina. Intr-o astfel de situatie, evolutia gravidei trebuie monitorizata cu extrem de mare atentie.
Specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa obtineti sarcina mult asteptata. Pentru programari, sunati la 0733 550 055 (Ana Medical Center Ploiesti) sau 0766 536 553 (Dacia Medical Center Bucuresti).