Sarcina dupa 40 de ani. Posibila cu ovocite donate

sarcina la 40 de ani

Multe femei amana, din diverse motive, aducerea pe lume a unui copil. Altele incearca multi ani sa obtina o sarcina pe cale naturala, fara sa reuseasca. O sarcina la 40 de ani este posibila, insa implica anumite riscuri si o monitorizare mai atenta.

Sarcina dupa 40 de ani, cu ovocite donate

Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, rezerva sa ovariana scade, la fel si calitatea ovocitelor. Acest lucru se traduce in dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala sau prin fertilizare in vitro cu ovocite proprii. In aceasta situatie, cea mai buna solutie este fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Daca nici sperma partenerului nu poate fi folosita in procedura, atunci se apeleaza la embrioni donati.

sarcina 40 de ani ovocite

Fertilizare in vitro cu ovocite donate

Procedura nu este legiferata clar in Romania, astfel ca cei mai multi medici prefera sa colaboreze cu clinici din strainatate. In Grecia, spre exemplu, donatoarele de ovocite sunt alese in functie de mai multe criterii. Se fac mai multe teste si analize medicale, pentru a se asigura ca ovocitele donate sunt de buna calitate.

Conditii pentru donatoarele de ovocite

Nu oricine poate dona ovocite. Femeile care doresc sa faca acest lucru trec printr-o serie de investigatii, conform legislatiei. Spre exemplu, in Grecia se fac teste pentru mai multe afectiuni, cum ar fi hepatita B si C, HIV, sifilis, fibroza pulmonara. Se mai fac teste cromozomiale si pentru boli cu transmitere sexuala. Donatoarea trece si printr-o testare psihologica. Femeia care doneaza trebuie sa fie tanara (pana in 35 de ani), sanatoasa si, de preferat, sa fi avut deja cel putin o sarcina obtinuta pe cale naturala.

sarcina la 40 de ani

Sincronizarea dintre donator si receptor

Donarea de ovocite este anonima, astfel ca cele doua femei nu se vor cunoaste (exista situatii de exceptie cand, de-a lungul vietii copilului, anumite probleme medicale impun scoaterea de sub anonimat in scop curativ). Regula spune ca donatoarea este aleasa in functie de anumite caracteristici, astfel sa semene cat mai mult cu mama-receptor.

Astfel, dosarul donatoarei va contine detalii despre: grupa de sange, numar de sarcini, inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului, etnie, nivel de educatie, ocupatia, interese speciale. De asemenea, foarte relevanta in cadrul procedurii este istoria medicala a familiei. Studiile arata ca nu exista nicio afectare a relatiei dintre mama si copil, chiar daca nu este o legatura genetica intre cei doi. Rata cumulata de succes in cazul unei proceduri FIV cu ovocite donate este in jur de 80%. – ovocitedonate.ro

sursa foto: bestoflbi.buzz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 5 =