Procedura de recoltare de ovocite, pe intelesul tuturor

succes-FIV-cu-ovocite-donate

Procedura de recoltare de ovocite este similara pentru fertilizarea in vitro cu ovocite proprii si pentru cea cu ovocite donate, cu o mentiune: sursa este diferita. Exista o serie de protocoale ce trebuie indeplinite dupa reguli stricte, astfel incat totul sa se potriveasca perfect in momentul fertilizarii in vitro. In plus, procedura de recoltare de ovocite in cazul FIV cu ovocite donate este mai stricta, nu atat din punct de vedere medical, cat din punct de vedere al sincronizarii cu pregatirea prin care trece femeia care primeste embrionii.

Candidata ideala pentru recoltarea de ovocite

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca nu oricine poate fi un candidat bun pentru o astfel de procedura. In Romania, nu exista reguli de selectie pentru procedura de recoltare de ovocite. Donarea o face un donator cunoscut, dupa trecerea printr-o procedura legala complicata si de lunga durata, care implica inclusiv Agentia Nationala de Transplant.

In Grecia, de exemplu, femeia care doneaza ovocitele trebuie sa indeplineasca anumite conditii stricte. Printre acestea se afla varsta, intre 18 si 34 de ani, si evaluarea starii generale de sanatate, pentru a se exclude riscul transmiterii anumitor boli infectioase si genetice. De asemenea, trebuie sa treaca si un test psihologic complex. Detalii despre toate tipurile de investigatii, puteti citi in articolul Donatoare de ovocite – lista analizelor medicale.

Pregatirea pentru procedura de recoltare de ovocite in cazul FIV cu ovocite donate

Tratamentul propriu-zis incepe cu aproximativ 5 saptamani inainte de procedura de recoltare de ovocite. Acesta presupune stimularea ovariana, pentru a produce cat mai multe ovocite. Aceasta presupune administrarea de pastile si injectii pe o durata de 2-3 saptamani. Este bine de stiut ca, in tot acest timp, pot sa apara si reactii adverse precum dureri de cap, usoare stari febrile si oboseala trecatoare. Acestea vor fi insa monitorizate de medic, cu care donatoarea tine in permanenta legatura.

Punctia ovariana

Dupa aceasta perioada, urmeaza punctia ovariana si procedura de recoltare de ovocite. Prelevarea se face sub ghidaj ecografic, iar donatoarea va fi usor sedata. Totul dureaza in jur de jumatate de ora. Recuperarea post-operatorie dureaza aproximativ 2 ore. Post-procedura, femeia nu are voie sa intretina relatii sexuale timp de 14 zile si nici nu poate concepe un copil pana dupa urmatoarea menstruatie.

cuplu-ovocite-donate

Toate aceste protocoale trebuie sa se desfasoare concomitent cu pregatirea viitoarei mame pentru primirea sarcinii. Procedura, in ceea ce o priveste pe cea care primeste embrionii rezultati in urma FIV cu ovocite donate, presupune fie sincronizarea cu donatoarea pe ciclul menstrual, fie tratament pentru pregatirea endometrului, tot intr-un mod sincronizat. Detalii despre aceasta etapa, gasesti aici.

De ce este bine ca totul sa se sincronizeze intre receptoare si donatoare? Pentru ca o astfel de abordare este mai eficienta, iar sansele de reusita ale fertilizarii sunt mult mai mari atunci cand se folosesc ovocite proaspete. Astfel, momentul recoltarii trebuie sa coincida cu cel in care endometrul este pregatit sa primeasca o sarcina. In Grecia, de exemplu, este preferata fertilizarea in vitro cu ovocite donate proaspete.

procedura de recoltare de ovocite

Beneficiaza si tu de experienta unora dintre cei mai buni specialisti din Romania si Grecia! De asemenea, nu rata reducerile de care dispunem. Poti beneficia de consiliere si de tratament de specialitate atat in Bucuresti, la Dacia Medical Center, cat si in Ploiesti, la Ana Medical Center. Datele de contact, precum si telefoanele disponibile pentru programari, in Contact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + five =