Procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Etape.

procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate

Procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate presupune fertilizarea in laborator a unui ovocit cu sperma partenerului. Embrionul rezultat este transferat in uter, unde se poate transforma intr-o sarcina. Fertilizare in vitro cu ovocite donate inseamna ca toata procedura se desfasoara cu un ovocit de la o donatoare. Din cauza unor probleme medicale, unele femei nu pot folosi propriile ovocite.

Conditii pentru a fi donatoare de ovocite

Femeile donatoare de ovocite sunt supuse unei consultatii initiale. Medicul afla astfel tot istoricul medical si face inclusiv o consultatie fizica. Dosarul medical al femeii donatoare de ovocite contine detalii despre grupa de sange, numar de sarcini, conditie fizica, inaltime, greutate, culoarea ochilor, etnie, culoarea parului, nivelul de educatie, ocupatia, interese speciale pe care le are, istoria medicala a familiei.

Se vor face teste si pentru afectiuni genetice care ar putea fi transferate la copil, mai ales daca donatoarea se afla intr-o categorie etnica mai predispusa la anumite boli. Dupa ce a trecut de screeningul medical, femeia donatoare de ovocite intra in sistem si poate fi selectata pentru donare. Inainte de donarea propriu-zisa, femeia trebuie sa treaca printr-un proces de stimulare ovariana.

Cum se face potrivirea dintre primitoare si donatoare

Femeia care primeste ovocitul donat trece si ea printr-un consult medical. Medicul afla intreg istoricul si analizeaza capacitatea fizica de a primi ovocitul fertilizat. Urmeaza analize de sange si alte analize genetice, plus ecografii pentru verificarea aparatului reproducator. Primitoarea va completa apoi o fisa de caracteristici, pentru a se putea face o potrivire cat mai buna cu femeia donatoare de ovocite. Orice astfel de procedura implica si o componenta de terapie psihologica.

Cel care coordoneaza procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate va face sincronizarea intre receptor si donator.  Se cauta o donatoare cat mai asemanatoare cu primitoarea exista posibilitatea ca aceasta etapa a potrivirii sa dureze o perioada. Dupa ce a fost gasita donatoarea potrivita, femeia care primeste ovocitul poate sa inceapa tratamentul medical. Acesta are rolul de a pregati uterul pentru transferul embrionului. Tratamentul poate incepe si in Romania, chiar daca transferul se va face in alta tara.

In acelasi timp, in laborator este pregatit ovocitul donat. Astfel, acesta este fertilizat cu o proba de sperma de la partener sau de la un donator. Dupa aceasta procedura, cuplul este informat in privinta numarului de embrioni obtinuti.

Rolul partenerului in procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate

Pentru procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate, partenerul este rugat sa produca o proba de sperma pentru analize de specialitate. Daca se dovedeste de buna calitate, barbatul poate sa doneze cu cateva zile inainte de transfer sau chiar mai devreme, in conditiile in care sperma poate fi congelata.

In cazul in care partenerul are o productie redusa de sperma sau se confrunta cu o motilitate scazuta a spermatozoizilor, se poate apela la injectare intracitoplasmica de spermatozoizi (ICSI). Pentru ca celulele spermatice intra in contact cu ovocitele in mediul de cultura este nevoie de mai putin lichid seminal. Prin tehnica ICSI se injecteaza direct in ovul un spermatozoid pentru a se realiza fecundarea. Daca sperma partenerului nu poate fi folosita din diverse motive, se poate apela la un donator.

Dupa fertilizare, embrionul (sau embrionii, daca se aleg mai multi) va fi transferat in uterul mamei. Procedura in sine dureaza aproximativ 15 minute si poate provoca un usor disconfort. Dupa o perioada scurta de odihna, femeia se poate intoarce la activitatile sale obisnuite.

Donarea este anonima, iar in cazul in care se obtin mai multi embrioni de calitate, acestia pot fi conservati si folositi pentru o viitoare procedura.

Sarcina poate fi confirmata printr-un test de sange care se face dupa aproximativ doua saptamani. Testul arata cresterea concentratiei de hCG, respectiv gonadotropina corionica, hormon de sarcina, in sangele femeii. Este cel mai timpuriu semn al existentei unei sarcini.

surse: ivf-embryo.gr; urmc.rochester.edu; fertility-news.rmact.com si verywellfamily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =