In contextul in care 1 din 8 (pana la 6) cupluri se confrunta cu infertilitatea, solicitarile pentru proceduri de reproducere umana asistata sunt tot mai numeroase. O varianta pentru femeile care nu mai au rezerva ovariana este fertilizarea in vitro cu ovocite donate. FIV cu ovocite donate in Romania este totusi o procedura evitata de catre medici. Legislatia din tara noastra nu este suficient de clara, astfel ca specialistii prefera sa colaboreze cu clinici din strainatate.
Unde se face FIV cu ovocite donate proaspete in Romania
Multe tari europene si-au adaptat legislatia si permit, fara probleme, realizarea procedurilor de FIV cu ovocite donate. Clinicile semneaza contracte atat cu donatoarea de ovocite, cat si cu femeia-receptor. Una dintre cele mai cautate tari pentru aceasta procedura este Grecia. Sansele de reusita pentru FIV cu ovocite donate in Grecia sunt de peste 70%, in medie.
Rata cumulata de succes pentru pacientele pregatite in Romania de catre medicii nostri este de 80%.
La aceasta procedura apeleaza femeile care nu mai dispun de o rezerva ovariana viabila ori au alte probleme medicale care impiedica o conceptie pe cale naturala.
Conditii pentru donatoare si receptor
Donatoarea de ovocite si femeia-receptor vor trece prin mai multe analize medicale. In cazul donatoarei, specialistii se asigura ca ovocitele sunt de calitate si nu exista afectiuni care se pot transmite la copil. Cat priveste mama care primeste embrionul obtinut cu ovocitul donat, analizele arata daca organismul este capabil sa sustina o sarcina pana la capat. Cele doua femei vor incepe tratamentul pentru donare, respectiv pregatirea endometrului, in acelasi timp, pentru o buna sincronizare.
Donarea este anonima
Cuplul care primeste ovocitul nu va cunoaste donatoarea. Contractele semnate in clinici asigura anonimatul in cazul unei proceduri FIV cu ovocite donate. Specialistii din clinica aleg donatoarea in functie de caracteristicile femeii care primeste ovocitul. Astfel, se tine cont de grupa de sange, culoarea pielii, a parului, a ochilor. Scopul este ca viitorul copil sa semene cat de mult este posibil cu cea care ii va da nastere. Ovocitul donat va fi fertilizat in laborator cu sperma de la partenerul mamei primitoare si apoi va fi implantat in uterul acesteia. Procedura se poate realiza atat cu ovocite proaspete, cat si cu ovocite congelate.
sursa foto: telegraph.co.uk