Intre 5% si 10% dintre femeile aflate la varsta reproductiva sufera de sindromul ovarelor polichistice. Pentru 30% dintre acestea, sindromul ovarelor polichistice este cauza pentru care nu pot ramane insarcinate pe cale naturala. Adesea, speranta pentru aceste femei vine de la specialistii in reproducere umana asistata.
Un studiu recent, efectuat de cercetatorii Centrului pentru Reproducere Umana din SUA, arata ca sansele de a ramane insarcinata ca urmare a FIV la o femeie care are sindromul ovarelor polichistice sunt influentate de varsta.
Ovare polichistice si FIV
Cauza exacta a acestui sindrom nu a fost descoperita. Recent, oamenii de stiinta americani au afirmat ca sindromul ovarelor polichistice are mai multe fenotipuri. Unul dintre acestea influenteaza sansele de reusita ale FIV.
Specialistii americani in reproducere umana asistata spun ca, in ceea ce priveste influenta varstei asupra sanselor de reusita ale FIV in cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, exista controverse de zeci de ani. Ceea ce i-a impiedicat sa ofere un raspuns clar pana acum a fost faptul ca atentia a fost indreptata doar asupra tipului clasic al sindromului ovarelor polichistice.
De curand, oamenii de stiinta americani au concluzionat ca sindromul ovarelor polichistice are mai multe fenotipuri. Fenotipul clasic, despre care s-a vorbit cel mai mult, a suscitat un mai mare interes din cauza ca are consecinte medicale grave asupra intregii stari de sanatate.
Un alt tip al sindromului, denumit de cercetatori “usor”, trebuie luat in considerare cand vorbim despre varsta femeilor, sindromul ovarelor polichistice si sansele de reusita ale FIV.
Sindromul ovarelor polichistice si FIV
In cazul femeilor cu acest tip al sindromului ovarelor polichistice, dupa 35 de ani, productia si nivelurile de testosteron scad. Asta ca urmare a unei afectiuni autoimune a glandelor suprarenale. In mod normal, la femeile cu sindromul ovarelor polichistice, ovarele produc mai multi hormoni masculini decat in mod normal.
De aceea, specialistii recomanda ca procedurile de reproducere umana asistata sa fie insotite de suplimente cu hormoni androgeni in cazul femeilor cu un nivel scazut de testosteron. Asta incepand cu minim 6 – 8 saptamani inainte de FIV.
Primele semne ale sindromului ovarelor polichistice, in adolescenta
Diagnosticul sindromului ovarelor polichistice se pune de catre medicul ginecolog in urma unor analize hormonale si a unei ecografii ovariene.
De cele mai multe ori, simptomele apar in adolescenta. Fie ca vorbim despre acnee sau dereglari menstruale, semnele acestui sindrom pot fi trecute cu vederea, in prima faza, fiind totodata semne ale pubertatii. In cazul in care aceste probleme nu se rezolva, e indicat sa se faca anumite investigatii, pentru a descoperi acest sindrom care, netratat, poate duce la infertilitate.