Copiii nascuti dupa fertilizare in vitro ar fi mai bolnavi, procedura e dureroasa si e doar pentru femeile in varsta. Sunt doar cateva mituri despre FIV, care circula continuu oricate informatii si dovezi ar exista.
Copiii nascuti prin FIV sunt mai bolnavi decat ceilalti
FALS. Acesta este lider in topul “Mituri despre FIV”. Starea de sanatate a copiilor nascuti in urma unei fertilizari in vitro este la fel ca cea a copiilor obtinuti pe cale naturala. Un studiu in acest sens a fost realizat de catre un grup de cercetatori de la Murdoch Childrens Research Institute. Acestia au analizat mai multi copii de varsta scolara. Au ajuns la concluzia ca, fizic si psihic, cei mici sunt la fel, indiferent de modul in care au fost conceputi.
Specialistii asigura parintii ca sanatatea bebelusului depinde doar de bagajul sau genetic si de modul in care este crescut. Nu are legatura cu metoda prin care a fost conceput. Procedura de fertilizare in vitro nu compromite nici integritatea cromozomiala, nici pe cea genetica a embrionilor. Defecte genetice pot sa apara atat la copii obtinuti pe cale naturala, cat si la cei prin FIV. De asemenea, fertilizarea in vitro nu influenteaza in niciun fel abilitatile mentale sau intelectuale ale copiilor.
Fertilizare in vitro este o procedura dureroasa
FALS. Nici acest lucru nu se confirma. Procedura de fertilizare in vitro se realizeaza sub anestezie, astfel ca nu implica dureri deosebite. Inainte de procedura propriu-zisa se administreaza mai multe medicamente injectabile, care nu ar trebui sa deranjeze pacienta. Medicul monitorizeaza permanent orice reactie ar putea avea aceasta. Mai multe detalii despre fertilizare in vitro poti afla de aici.
Fertilizare in vitro este doar pentru femeile in varsta
In realitate, procedura de fertilizare in vitro este o solutie pentru cuplurile care nu au reusit sa obtina o sarcina pe cale naturala, indiferent de varsta. Este adevarat insa ca sansele de a avea un copil, atat pe cale naturala, cat si prin fertilizare in vitro, scad pe masura ce femeia inainteaza in varsta. Prin FIV se poate obtine o sarcina si dupa varsta de 40 de ani. Totusi, cel mai probabil e nevoie de mai multe proceduri, decat daca ar fi vorba de o femeie mai tanara.
Fertilizare in vitro este o cauza pentru sarcina multipla
PARTIAL FALS. Cuplul poate alege, impreuna cu medicul specialist, cati embrioni transfera in timpul procedurii de fertilizare in vitro. Se poate evita o sarcina multipla. Statisticile arata ca peste 70% dintre femeile care au apelat la fertilizare in vitro au nascut un singur copil. De obicei, se transfera cate 2 embrioni. In multe cazuri doar unul dintre ei ajunge sa se dezvolte. Mai multe amanunte despre numarul de embrioni implantati prin fertilizare in vitro sunt AICI.
Stimularea ovariana cauzeaza pentru cancer
Inca un mit despre procedura de fertilizare in vitro este faptul ca tratamentele de stimulare ovariana ar putea creste riscul aparitiei cancerului. Numeroase studii au aratat ca acest risc nu este mai mare in randul femeilor care au apelat la fertilizare in vitro decat la celelalte. Deocamdata nu exista dovezi ca medicamentele folosite in procedura de stimulare ovariana ar putea creste riscul de cancer mamar sau ovarian. In teorie, orice tratament hormonal facut in exces poate provoca aparitia unui cancer la san sau la nivelul ovarelor. Dozele utilizate in procedura de fertilizare in vitro nu reprezinta un pericol, chiar daca manevra se repeta de 4-5 ori.
sursa foto: advancefertility.in