Insuficienta ovariana prematura, cum raman insarcinata cu o rezerva ovariana redusa

inssuficienta ovariana prematura

Insuficienta ovariana prematura apare atunci cand ovarele unei femei mai tinere de 40 de ani inceteaza sa mai functioneze normal. Cand se intampla acest lucru, ovarele nu mai produc cantitati obisnuite de estrogen sau nu mai elibereaza ovule, iar acest lucru duce catre infertilitate. Exista sanse sa obtii o sarcina cu reverva ovariana scazuta si foarte scazuta chiar si in aceste conditii. Iti spunem ce ai de facut in articolul de mai jos.

Insuficienta ovariana prematura este adesea confundata cu menopauza prematura, insa sunt afectiuni diferite. Aceasta conditie medicala poate fi intalnita si la adolescente, chiar si inainte de inceperea ciclului menstrual.

O rezerva ovariana diminuata la o varsta frageda nu este o conditie medicala care apare in mod natural.

insuficienta ovariana prematura

Insuficienta ovariana prematura, simptome

Este posibil ca o femeie sa nu isi dea seama ca se confrunta cu o insuficienta ovariana prematura pana in momentul in care incearca sa obtina sarcina si nu reuseste pe cale naturala. Acesta este primul semn care ingrijoreaza si determina pacienta sa mearga la un control de specialitate.

Pe langa lipsa aparitiei unei sarcini, semnele si simptomele insuficientei ovariene premature sunt asemanatoare cu cele ale menopauzei si includ:

  • menstruatie neregulata;
  • transpiratii nocturne;
  • uscaciune vaginala;
  • scaderea libidoului.
sarcina cu insuficienta ovariana prematura

Cauzele insuficientei ovariene

  • Defecte cromozomiale. Anumite anomalii genetice sunt asociate cu insuficienta ovariana prematura, de exemplu sindromul Turner.
  • Chimioterapia si radioterapia. Sunt cauze comune ale diagnosticului de insuficienta ovariena prematura. Aceste tipuri de tratament deterioreaza materialul genetic si diminueaza rezerva ovariana. Este o situatie in care echipa de specialisti care abordeaza un caz cu patologie oncologica indica stimulare si punctie ovariana pentru recoltarea ovocitelor inainte de protocolul terapeutic adoptat pentru cancer.
  • Bolile autoimune. In aceasta forma rara, sistemul imunitar produce anticorpi impotriva tesutului ovarian distrugand foliculii.

Deoarece insuficienta ovariana prematura inseamna niveluri scazute ale anumitor hormoni, aceasta poate provoca:

  • anxietate si depresie
  • probleme cardiace
  • infertilitate
  • hipotiroidism

Cum punem diagnosticul de insuficienta ovariana prematura

Atunci cand exista suspiciunea de insuficienta ovariana prematura, diagnosticul se pune prin combinatia unor teste de laborator. Testele includ masurarea nivelului de FSH (hormonul de stimulare ovariana), de estradiol (un tip de estrogen produs de ovar) si hormonul anti-mullerian AMH. Rezultatul testelor ofera informatii despre rezerva ovariana si despre starea ovarelor.

Testul AMH este cea mai folosita metoda de investigare a rezervei ovariene. Testul ne ofera informatii esentiale despre cantitate, dar nu si despre calitatea ovocitelor. Citeste mai multe informatii despre testul AMH, aici.

diagnostic insuficienta ovariana prematura

Pe langa testele de laborator, o ecografie transvaginala poate fi recomandata. Femeile care sufera de insuficienta ovariana prematura au de obicei ovare mai mici, cu putin foliculi.

Tratament pentru insuficienta ovariana prematura

Nu exista tratament pentru problema in sine, insa exista tratament pentru simptomele acesteia si pentru potentialele complicatiile pe care le provoaca nivelul scazut de estrogen.

Medicul poate recomanda terapia de substitutie hormonala, mai exact administrarea combinata de estrogen si progesteron.

O femeie care vrea sa ramana insarcinata, dar are o insuficienta ovariana prematura trebuie sa se adreseze unui specialist in infertilitate. Citeste mai multe detalii despre procedura cu ovocite donate, aici.

tratament insuficienta ovariana prematura

Cum raman insarcinata cu insuficienta ovariana prematura

Insuficienta ovariana prematura este o afectiune tot mai intalnita in randul femeilor sub 30 de ani. Femeile care au o astfel de problema nu au cum sa ovuleze regulat, ceea ce face dificila conceptia. Insa nu imposibila.

Descopera povestea Ioanei Nica-Lichiardopol, care a obtinut sarcina pe cale naturala, dupa doua proceduri de FIV soldate cu avort spontan. In video de mai jos, Ioana era la a doua sarcina obtinuta cu ajutorul FIV.

Cand eram noi mici ne închipuiam cum o sa arate familia noastra – era compusa din doi copii si noi doi. Aveam 28 cand am inceput sa incercam. Rezerva mea ovariana era foarte scazuta de la primele investigatii pe care le-am facut.

Ioana Nica-Lichiardopol, pacienta

Povestea ei de succes si cum a devenit mamica de fetita, aici: http://bit.ly/2uToHnJ

Studiile arata ca sanse mai mari de reusita le are fertilizarea in vitro cu ovocite donate proaspete, cu pana la 12% mai mari decat in cazul celor congelate.

In Romania, acest tip de procedura este permis cu aprobarea Agentiei Nationale de Transplant, cu donator cunoscut. Pentru ca nu exista lista de asteptare, donatorul este anonim, iar costurile sunt similare, specialistii nostri in tehnici de reproducere umana asistata colaboreaza cu clinica Medimall din Grecia. Femeile care apeleaza la aceasta procedura de fertilizare in vitro vor face pregatirea in tara si vor merge in Grecia pentru transferul embrionar.

sursa: pixabay.com

Despre Medimall Atena

Medimall este o clincia cu peste 12 ani de experienta in domeniul reproducerii umane asistate si cu rata cumulata de succes de peste 80%.

Medicul specialist te poate insoti in Grecia, iar pentru ca iti cunoaste foarte bine cazul, va stii exact ce e de facut pana la procedura propriu-zisa.

Nu mai astepta, fa-ti testul AMH acum si vezi ce rezerva ovariana ai! Vino in clinicile noastre partenere din Bucuresti si Ploiesti si noi te rasplatim. Iti oferim ecografia de specialitate GRATUIT. Ai intrebari, nu ezita sa ne spui ce te framanta si iti raspundem rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × five =