Cele mai frecvente intrebari despre FIV cu ovocite donate

intrebari despre FIV cu ovocite donate

Daca ai fost diagnosticata cu o problema de fertilitate, iar pentru obtinerea sarcinii specialistul ti-a recomandat apelarea la fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate sau embrioni donati, cu siguranta iti pui o multime de intrebari. Cele mai multe dintre femeile care se gandesc sa urmeze aceasta forma de tratament se intreaba care este sansa de reusita a procedurii FIV. Dar pana la rezultatul final, se nasc multe alte intrebari despre FIV cu ovocite donate. Iti oferim in acest articol cateva raspunsuri ale unor posibile intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu.

Tratamentul de fertilizare cu ovocite donate sau embrioni donati este potrivit pentru mine?

Daca ai peste 40 de ani sau daca nu ai reusit sa obtii o sarcina dupa o procedura FIV cu ovocite proprii, ai putea sa dai nastere unui copil daca incerci FIV cu ovocite donate.

O alta situatia in care FIV cu ovocite donate sau embrioni donati ar putea fi solutia pentru a deveni parinti este si aceea in care tu si partenerul tau aveti probleme de fertilitate.

Tot la FIV cu ovocite donate poti apela si in cazul in care anterior ai piedut mai multe sarcini.

De asemenea, FIV cu ovocite donate sau embrioni donati poate fi solutia potrivita si pentru femeile singure si cu probleme de fertilitate. Ca sa devina mame, tot la FIV cu ovocite donate sau embrioni donati pot apela si femeile care prezinta riscul de a transmite o boala genetica fatului.

Totodata, in cazul fertilizarii in vitro, exista posibilitatea diagnosticului genetic preimplantator (PGD). Acesta permite selectia embrionilor sanatosi inainte de embriotransfer. Este astfel limitat pe cat posibil riscul transmiterii unor boli genetice. Poti afla mai multe despre procedura din articolul Tot ce trebuie sa stii despre diagnosticul genetic preimplantator (PGD) .

De unde incep daca vreau sa apelez la fertilizare in vitro cu ovocite donate?

Daca te-ai hotarat sa apelezi la FIV cu ovocite donate, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa gasesti o donatoare. Inarmeaza-te cu rabdare! Poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni pana cand vei alege o donatoare. Ulterior, vor fi intocmite formele legale ale procedurii. Vei avea nevoie de o alta perioada de timp pana cand tu si donatoarea veti trece prin toate testele medicale si psihologice necesare.

FIV cu ovocite donate si embrioni donati

Daca vrei sa apelezi la o banca de ovocite, timpul poate fi mai scurt. Si asta pentru ca multi din pasii acestei proceduri sunt incheiati inainte ca ovocitele sa fie congelate. Despre acest tip de solutie poti afla mai multe din articolul Banca de ovule in Romania: limitarile legii nationale si cum se poate face FIV cu ovocite donate .

Intrebari despre FIV cu ovocite donate: care sunt pasii tratamentului cu ovule proaspete?

In cazul in care ai gasit donatoarea, ati pus la punct toate aspectele legale, dar si pe cele medicale, si ai ajuns la programarea efectiva a procedurii, cu siguranta te intrebi care sunt pasii concreti ai FIV cu ovocite donate. Iata care sunt ei si in ce constau:

Pasul 1: sincronizare menstruala

Daca vrei sa folosesti ovocite proaspete, tu si donatoarea veti folosi anticonceptionale si hormoni sintetici. Si asta pentru a va sincroniza menstruatia. Uterul tau trebuie sa fie pregatit pentru momentul in care ovocitele donatoarei sunt extrase si fertilizate. Donatoarea va lua gonadotropina – un medicament care provoaca ovulatia. Si asta pentru a o ajuta sa produca mai multe ovocite mature. De asemenea, tu vei lua estrogen si progesteron pentru a pregati uterul pentru sarcina.

Pasul 2: recoltarea ovocitelor

Cand ovocitele donatoarei au ajuns la maturitate, inainte de recolta ovocitele din ovare, prin inserarea unui ac in peretii vaginului, donatoarea va fi anesteziata. Ulterior, ii sunt recoltate ovocitele.

Pasul 3: fertilizarea

Restul procedurii este asemanatoare cu oricarei proceduri FIV. Sperma partenerului sau a unui donator va fecunda ovocitele donate, in laborator. Trei sau patru zile mai tarziu, fiecare ovocit donat va deveni un embrion. Atentie! Sansele de a obtine o sarcina multipla prin fertilizare in vitro sunt de 40%. Acesta este motivul pentru care cel mai probabil, medicul va transfera unul sau doi embrioni. Daca tratamentul reuseste, se va obtine sarcina.

Pasul 4: efectuarea testului de sarcina

Chiar daca esti nerabdatoare sa vezi daca procedura FIV a fost una de succes, trebuie sa astepti o perioada pana sa faci testul de sarcina. Se recomanda ca acesta sa fie efectuat la doua saptamani de la transferul embrionar sau de la FIV cu ovocite donate. Daca il faci mai devreme, probabil, vei obtine un rezultat fals.

Intrebari despre FIV cu ovocite donate: cum procedez in cazul fertilizarii cu ovule congelate?

In cazul FIV cu ovocite congelate, exista cateva diferente fata de FIV cu ovocite proaspete. Astfel, chiar daca vei folosi aceeasi medicatie ca in cazul ovocitelor proaspete, nu mai este nevoie de sincronizarea menstruatiei cu donatoarea. Vei incepe sa iei medicamente pentru a opri ovulatia, respectiv estrogenul si mai tarziu progesteronul. Dupa cateva saptamani, doctorul se va asigura ca uterul este pregatit pentru sarcina. Ulterior, ovocitele donate congelate sunt decongelate si fertilizate cu sperma partenerului sau sperma donata. Trei – cinci zile mai tarziu, specialistul transfera unul sau doi embrioni.

In cazul FIV cu embrioni donati, de obicei, acestia sunt congelati. In FIV, ei sunt decongelati si transferati dupa aproximativ patru saptamani de tratament.

Cat dureaza fertilizarea cu ovocite donate sau embrioni donati

Aceasta este o alta intrebare pe care si-o pun femeile care primesc indicatie de tratament cu FIV cu ovocite donate sau embrioni donati. Specialistii spun ca pentru a finaliza un ciclu de FIV cu ovocite proaspete este necesara o perioada cuprinsa intre 4 si 6 saptamani.

Pentru recoltarea propriu-zisa, donatoarea va sta doar cateva ore la clinica. Cateva zile mai tarziu, embrionii vor fi transferati in uter si vei putea pleca acasa in aceeasi zi.

In cazul in care folosesti ovocite congelate, intregul ciclu dureaza in jur de 6 saptamani. Cu 2-4 saptamani inainte este necesar sa urmezi tratamentul medicamentos, incluzand estrogen si progesteron.

Care este rata succesului pentru fertilizarea cu ovocite donate si embrioni donati

In ceea ce priveste sansele de reusita ale FIV cu ovocite donate sau embrioni donati, cifrele sunt incurajatoare. Sansele de reusita depind insa de mai multi factori, respectiv:

  • calitatea embrionilor;
  • varsta donatoarei;
  • numarul de embrioni transferati.

Potrivit specialistilor, folosind ovocite proaspete, ai sanse de 50% pentru a da nastere unui copil. Folosirea ovocitelor congelate este o tehnica relativ noua, dar pana acum cifrele sunt incurajatoare.

sarcina cu ovocite donate

Un studiu recent a aratat ca in procent de 44% sunt sanse sa ai o sarcina gemelara dupa transferul embrionar. Datele recente arata ca aproximativ 37% din transferurile de embrioni donati duc la nastere.

Intrebari despre FIV cu ovocite donate: care sunt avantajele?

Principalul avantaj al folosirii ovocitelor donate este ca acestea sunt recoltate de la femei tinere si fertile. Acestea este motivul pentru care rata de succes pentru FIV cu ovocite donate poate fi de doua sau chiar trei ori mai mare decat in cazul altor proceduri FIV, la femeile de peste 40 de ani.

De asemenea, folosirea ovocitelor congelate este mai ieftina decat FIV-ul normal. Si asta deoarece nu mai este nevoie de medicamentele costisitoare de stimulare a ovulatiei.

Intrebari despre FIV cu ovocite donate: care sunt dezavantajele?

Principalul dezavantaj al FIV cu ovocite donate este ca procedura este una mai scumpa decat in cazul FIV cu ovocite proprii.

De asemenea, un alt dezavantaj este si acela ca in cazul FIV cu ovocite donate, nu vei fi mama genetica a copilului pe care il vei naste. Si asta in ciuda faptului ca vei avea legatura biologica cu el.

Totodata, daca vei folosi ovocite donate si mai multi embrioni vor fi transferati, sansele de a avea sarcina multipla sunt foartre mari. Desi unele cupluri considera acest lucru o binecuvantare, riscul de pierdere a sarcinii sau alte complicatii este crescut. Poti afla mai multe despre posibilele complicatii ale unei sarcini multiple din articolul FIV cu un singur embrion, sanse mai mari pentru un bebelus nascut la termen .

In acelasi timp, toate femeile care nu reusesc sa ramana insarcinate si apeleaza la FIV au un risc crescut de sarcina extrauterina. Sarcina extrauterina intervine atunci cand embrionul ajunge in tubul uterin sau migreaza catre abdomen si se implanteaza acolo, si nu in uter.

risc nastere prematura

Si din perspectiva donatoarei de ovocite exista cateva riscuri. Astfel, femeile care iau gonadotropina pot dezvolta o hiperstimulare ovariana. Ea apare atunci cand organismul raspunde bine la tratamentul de fertilitate si produce mai multe ovule. Ovarele se inflameaza si se acumuleaza lichid in abdomen. Un procent de 10-20% dintre femeile care folosesc gonadotropina dezvolta acest sindrom si vor lua in greutate.

Unde poti gasi o donatoare de ovocite?

Grecia se numara printre tarile in care este permisa donarea de ovocite si embrioni. Tara beneficiaza de o legislatie extrem de clara, avand un program national bine pus la punct.

De asemenea, este una dintre tarile cu traditie in procedurile de reproducere umana asistata medical. Clinicile de acolo inregistreaza unele dintre cele mai bune rate in obtinerea sarcinilor prin FIV. Rata de succes afisata de clinicile din Grecia pentru fertilizare in vitro cu ovocite donate este de 60-75%.

Totodata, in lipsa unei liste de asteptare si cu un numar mare de donatori disponibili, Grecia nu are probleme de devoalare a donatorilor. Acest aspect este extrem de important, nu doar din perspectiva emotionala, ci si din perspectiva biologica. Caracterul anomin este garantat. Donatoarea este aleasa in functie de caracteristicile cuplului receptor. Criteriile de selectie sunt culoarea ochilor, a parului si a pielii.

Daca ai si alte intrebari despre FIV cu ovocite donate sau embrioni donati sau vrei sa discuti despre procedura cu un specialist cu experienta, poti face o programare la Ana Medical Center (0733550055) sau Dacia Medical Center (0766536553) .

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + eighteen =