Ce sunt ovocitele: ovulatia si rolul ei in obtinerea unei sarcini

ce este un ovocit

La intrebarea “ce sunt ovocitele”, putem raspunde ca sunt gameti feminini produsi de ovar sau, pe scurt, celule sexuale feminine. Si mai simplu de atat, ovocitele sunt ovulele eliberate de ovar, in timpul ovulatiei.
Printre functiile aparatului reproductiv exista si functia de a secreta aceste celule, ovocite-ovule, pentru reproducere. Detaliem in continuare procesul lor de dezvoltare, dar si rolul ovocitelor in obtinerea unei sarcini.

Ce sunt ovocitele

Un ovocit este un ou imatur (un ovul imatur). Ovocitele se dezvolta pana la maturitate in interiorul unui folicul. Acesti foliculi se gasesc in stratul exterior al ovarelor. In timpul fiecarui ciclu de reproducere, incep sa se dezvolte mai multi foliculi. De obicei, doar un ovocit in fiecare ciclu va deveni un ovul matur si va fi ovulat din foliculul sau. Acest proces este cunoscut sub numele de ovulatie.

Ovocitele se formeaza inca din timpul vietii intrauterine, atunci cand fetita se afla in burtica mamei. Desi numarul lor depaseste 4 milioane la nastere, uneori chiar 7 milioane, o femeie ramane cu aproximativ 2 milioane de ovocite. O parte din ovocite ajung la maturitate mult mai tarziu, uneori chiar si dupa 40 de ani.

monitorizare ovulatie

Ovulul complet matur poate fi vizibil pentru ochiul uman, masurand 0,1 mm. Este aproximativ dimensiunea punctului de la sfarsitul acestei propozitii.

Tratamentul de stimulare ovariana

Daca, asa cum spuneam, in mod normal avem un ovocit eliberat lunar, medicamentele cunoscute sub numele de medicamente pentru fertilitate pot stimula ovarele sa elibereze mai multe ovocite in timpul ciclului menstrual. Medicatia de stimulare poate fi folosita pentru a stimula ovarele sa produca mai multe ovocite, mai degraba decat sa ovuleze ovocite mature. Aceasta este cauza pentru riscul mai mare de sarcini multiple atunci cand luati medicamente pentru fertilitate. Pentru fiecare ovul ovulat, exista posibilitatea ca acesta sa poata fi fertilizat de un spermatozoid. Aceste ovule fertilizate pot deveni embrioni (si, in cele din urma, daca totul merge bine, bebelusi).

ce este un ovocit

In timpul tratamentelor de fertilitate, medicul efectueaza ecografii pentru a monitoriza cresterea foliculilor. In acelasi timp, are loc si maturarea ovocitelor, dar procesul nu este vizibil la ecografie, fiind motivul pentru care se observa cresterea foliculilor, si nu cresterea ovocitelor.

Dezvoltarea ovocitului

Ovogeneza este procesul prin care trece un ovocit pe masura ce se dezvolta intr-un ovul matur. La prima vedere, ai putea crede ca are loc pe parcursul unei luni, deoarece aceasta este frecventa ovulatiei. Dar este gresit. Procesul incepe inca de la conceptia organismului femeii, inainte de a te naste, deci.

Etape de dezvoltare ale ovocitului

Ovocitul trece prin mai multe etape:

  • celula germinala primordiala, celula „samanta” a fiecarui ovocit. Acestea sunt celule embrionare care vor deveni in cele din urma fie spermatozoizi, fie ovocite.
  • oogonium. Odata ce celula germinala primordiala ajunge in gonade, este influentata de celulele din jur sa devina oogonium. Oogoniile sunt celule diploide. Aceasta inseamna ca au doua seturi complete de cromozomi. In celula umana, aceasta este de 23 de perechi sau un total de 46. In primele cinci luni de dezvoltare prenatala, oogoniul creste in numar printr-un proces cunoscut sub numele de diviziune celulara mitotica.
  • ovocitul primar. Fiecare ovocit va trece prin doua diviziuni celulare meiotice separate inainte de a deveni un ovul matur. Spre sfarsitul dezvoltarii prenatale, ovocitele inceteaza sa se inmulteasca in numar si incep sa se maturizeze individual. Ovocitele primare isi blocheaza dezvoltarea lor pana cand hormonii de reproducere declanseaza urmatoarea etapa.

Ovocitele la maturitate

  • ovocitul secundar. Pubertatea incepe urmatoarea etapa de maturitate a ovocitelor. Nu toate ovocitele vor trece impreuna prin aceste etape ulterioare ale dezvoltarii ovocitelor, desigur. Mai mult sau mai putin, acestia se schimba peste anii de reproducere ai unei femei. In fiecare luna, un nou set de ovocite primare incepe sa se maturizeze. Odata ce un ovocit primar este “afectat” de hormonii de reproducere, acesta completeaza etapa I a diviziunii celulare meiotice. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de maturare a ovocitelor.
  • ootid. Ovocitul incepe acum a doua faza a diviziunii celulare meiotice. In cele din urma, ovocitul secundar se va imparti din nou in doua celule separate: o alta celula mica a corpului polar si o celula matura mai mare. Aceasta este ootida.
  • ovulul. In momentul ovulatiei, o otida este eliberata din folicul. Celulele umane nu se pot misca singure. In schimb, proiectiile asemanatoare degetelor atrag ovocitul spre si in trompa uterine. Odata ajunse in trompa uterina, mici proiectii asemanatoare parului, cunoscute sub numele de cili, continua sa atraga ootida. In trompele uterine, daca apare sarcina, ootida este fertilizata de un spermatozoid.
infertilitate inexplicabila

Odata ce are loc aceasta fertilizare, ootida trece prin stadiul final de maturare si devine un ovul, o celula ou umana complet matura. De fapt, ovocitul nu isi poate finaliza intreaga dezvoltare fara fertilizare.

Legatura dintre ovocite si infertilitate

Despre infertilitate putem vorbi atunci cand un cuplu incearca un an de zile sa obtina sarcina si nu reuseste sau 6 luni, daca femeia are peste 35 de ani. Dupa 40 de ani, ar fi bine ca un cuplu sa se adreseze medicului inca din momentul in care decide ca vrea sa aiba un copil. In acest context, in cadrul primei consultatii, cu siguranta va exista si discutia despre ovulatie.

Sunt mai multe solutii, in functie de problema identificata, de la simplul contact sexual dirijat la ovulatie sau inseminare intrauterina, trecand prin fertilizare in vitro cu ovocite proprii, pana la FIV cu ovocite donate.

sarcina fara ovocite

Atunci cand rezerva ovariana este scazuta sau calitatea ovocitelor este slaba, fertilizarea in vitro cu ovocite donate poate ramane singura solutie pentru a obtine sarcina.

Fertilizare in vitro cu ovocite donate in Romania

In Romania, procedura de FIV cu ovocite donate proaspete este permisa de lege printr-o procedura extrem de complicata. Este motivul pentru care cele mai multe clinici nu o mai practica. Despre posibilitati disponibile la noi in tara, citeste mai multe in FIV cu donatoare de ovocite, sub supravegherea Agentiei Nationale de Transplant.

Grecia este printre cele mai populare tari din Uniunea Europeana pentru aceasta procedura. Are cele mai mari sanse de reusita si un pret foarte accesibil. Analizele si investigatiile necesare, precum si pregatirea pentru procedura pot fi efectuate in tara. Poti merge la un medic care colaboreaza cu clinici din Grecia si care va fi alaturi de tine pe toata perioada. Te va insoti la clinica din Grecia si va asista la efectuarea procedurii.

sursa: verywellfamily.com

3 Responses

  1. Buna ziua numele este lavinia Petrovici și am 35 de ani ,am un copil care l-am făcut la 15 ,dar din păcate de atunci nici măcar nu am mai rămas niciodată ansarcinata ,am fost la un control an arad an urma cu 2luni și mi-a spus că as avea un kist pe ovar ,,sunt șanse pt a rămâne ansarcinata??doamna doctor mi-a dat un ,tratament pt 2luni ,ce șanse pot avea de a mai rămâne ansarcinata ???va multumesc

    1. Buna ziua! Va recomandam sa tineti cont de indicatiile medicului curant, care va cunoaste cel mai bine istoricul medical. In lipsa unui consult si a unor investigatii, nu ne putem pronunta in privinta sanselor de a obtine o sarcina in conditiile descrise de dumneavoastra. Multa sanatate va dorim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + 19 =