Inseminarea intrauterina: parinti, printr-o procedura simpla

rata succes inseminare intrauterina

Daca tu si partenerul tau va doriti sa deveniti parinti, dar nu reusiti sa obtineti o sarcina, ati putea apela la inseminarea intrauterina (IUI), cunoscuta si drept “inseminare artificiala”. Procedura medicala este recomandata atunci cand te confrunti cu o anumita problema de infertilitate. Tot la IUI poti apela daca nu cunosti motivul pentru care bebelusul se lasa asteptat. Iti prezentam in acest articol ce este inseminarea intrauterina si care sunt situatiile in care se poate apela la aceasta metoda.

Daca te intrebi ce este inseminarea intrauterina din punct de vedere medical, iti spunem ca ea este definita ca o forma de inseminare artificiala, pentru tratarea infertilitatii. Concret, dupa ce sperma a fost pregatita in laborator, va fi introdusa direct in uter. Si asta in perioada in care ovarele urmeaza sa elibereze unul sau mai multe ovule (in situatii exceptionale). 

Asteptarile sunt ca sperma sa ajunga in trompele uterine si sa fertilizeze un ovul eliberat, rezultand astfel sarcina. In functie de cauzele infertilitatii, IUI poate fi corelata cu menstruatia si cu tratamentele de fertilitate. Mai multe despre cele din urma poti afla din articolul Afla ce tratament de infertilitate este potrivit pentru tine si ce inseamna, pas cu pas.

In cazul in care iei in calcul efectuarea unei inseminari intrauterine (IUI) trebuie sa stii inainte de toate ca procedura nu este dureroasa, se efectueaza fara anestezie si dureaza doar cateva minute.

Ce este inseminarea intrauterina si ce probleme de fertilitate rezolva

Posibilitatea unui cuplu de a obtine o sarcina depinde de mai multi factori, ceea ce inseamna ca si solutiile difera. IUI este cea mai des intalnita procedura pentru cuplurile care au:

Probleme masculine de reproducere

Prepararea spermei in laborator asigura o mai buna calitate a acesteia si o oarecare selectie a spermatozoizilor cu potential de reproducere.

Sperma donata

In cazul femeilor care au nevoie de sperma donata pentru a ramane insarcinate, IUI este cea mai comuna procedura. Spermatozoizii congelati provin din laboratoare autorizate si sunt decongelati inainte de procedura.

Infertilitate necunoscuta

Un raspuns important la intrebarea “ce este inseminarea intrauterina” este acela ca IUI este un prim tratament pentru situatii de infertilitate necunoscuta. Si asta impreuna cu medicatia de stimulare a ovulatiei. Mai multe despre aceasta probleme poti afla din articolul Infertilitatea din cauze necunoscute: cum deveniti parinti .

Endometrioza asociata infertilitatii

Pentru infertilitatea asociata cu endometrioza, folosirea medicatiei pentru a obtine ovule de calitate si efectuarea procedurii de IUI este o prima abordare a tratamentului.

in ce consta inseminarea intrauterina

Daca si tu sau partenerul tau va confruntati cu una dintre problemele enumerate mai sus, inseminarea artificiala ar putea fi o solutie si pentru voi ca sa deveni parinti. Programeaza-te chiar acum la un specialist cu experienta care va poate ajuta sa va indepliniti visul.

Ce este inseminarea intrauterina si ce situatii poate rezolva

Pe langa faptul ca este o solutie potrivita pentru a trata infertilitatea ce nu are o cauza cunoscuta, se poate apela la inseminarea intrauterina pentru urmatoarele situatii:

Factori de infertilitate masculina

Unul din primii pasi in evaluarea medicala a infertilitatii este analiza spermei partenerului. Aceasta poate arata o concentratie scazuta a spermei, o miscare slaba sau anomalii ale formei si dimensiunilor spermatozoizilor. In cazul in care este indicata, IUI poate conduce la o obtinerea unei concentratii de sperma de o mai buna calitate, daca acest lucru este posibil.

Probleme de col uterin

Colul uterin asigura calea dintre vagin catre uter. Mucoasa produsa de colul uterin in jurul perioadei de ovulatie asigura mediul propice pentru ca sperma sa poata ajunge din vagin direct catre trompele uterine. In cazul in care mucoasa este foarte groasa, atunci aceasta impiedica calatoria spermatozoizilor. Inseminarea intrauterina ocoleste colul uterin, depozitand sperma direct in trompele uterine. Cresc astfel sansele ca un numar mai mare de spermatozoizi sa ofere sanse mai mari pentru fertilizarea ovulelor.

Alergia la lichidul seminal

Rareori, femeile pot avea alergie la proteinele din sperma partenerului. Ejacularea in vagin poate provoca iritatii, arsuri sau inflamatii, cand substanta seminala intra in contact cu piela. Un prezervativ poate proteja de reactiile alergice. Dezavantajul este ca nu se va mai putea obtine sarcina.

inseminare intrauterina pentru infertilitate necunoscuta

Daca sensibilitatea este severa, IUI poate fi de folos. In cadrul procedurii, multe din proteinele continute de spermatozoizi vor fi eliminate inainte ca sperma sa fie introdusa.

Ce este inseminarea intrauterina: riscuri

Tot ca parte a raspunsului la intrebarea “ce este inseminarea intrauterina” iti spunem ca IUI este o procedura relativ simpla si sigura. Riscurile aparitiei unor complicatii sunt foarte scazute si includ:

  • infectii: exista un mic risc de a dezvolta o infectie in urma procedurii;
  • sangerare: uneori, procesul de introducere al cateterului in uter poate provoca o usoara sangerare. Aceasta sangerare nu afecteaza sansele de a ramane insarcinata.
  • sarcina multipla: IUI, in sine, este asociata cu un risc ridicat de a avea o sarcina multipla – gemelara sau tripleti. Atunci cand este asociata cu o medicatie de stimulare a ovulatiei, riscul de a avea o sarcina multipla creste semnificativ.

Pregatirea pentru inseminarea intrauterina

Inseminarea intrauterina necesita o pregatire atenta inainte de procedura propriu-zisa. Iata care sunt pasii si in ce consta procedura efectiva:

Ce este inseminarea intrauterina: pregatirea materialului seminal

Partenerul va oferi un esantion de sperma la cabinetul doctorului. Exista si pozibilitatea ca un flacon de spermatozoizi congelati sa fie decongelati si pregatiti. Deoarece elemente continute de sperma pot provoca reactii alergice in corpul femeii si pot interactiona cu fertilizarea, spermatozoizii vor fi spalati. Vor fi astfel separati spermatozoizii activi si sanatosi de cei cu o calitate slaba, si de alte substante. Probabilitatea obtinerii unei sarcini creste folosind o doza mica si foarte concentrata dintr-un esantion de spermatozoizi sanatosi.

Ce este inseminarea intrauterina: monitorizarea ovulatiei

Deoarece programarea inseminarii intrauterine este cruciala, monitorizarea semnelor de ovulatie este esentiala. Pentru a face asta, poti folosi, acasa, un test de ovulatie. Acesta indica momentul in care organismul produce o cantitate mai mare de hormon luteinizant (LH). Poate fi folosita si o metoda imagistica ce ii permite medicului o vedere mai clara asupra ovarelor si cresterii ovulelor, respectiv ecografia transvaginala.

La cabinetul medicului, vizita pentru inseminarea intrauterina dureaza intre 15 si 20 de minute. Procedura in sine dureaza in jur de 2 minute si nu necesita medicamente pentru durere. In timp ce vei fi intinsa pe masa de examinare, vei pune picioarele in etrieri, iar un specul va fi introdus in vagin. Procedura este similiara cu cea pentru testul Babes Papanicolau.

Dupa inseminare, ti se va cere sa te intinzi pentru o scurta perioada de timp. Dupa ce procedura este finalizata, poti sa te imbraci si sa iti reiei activitatea zilnica. Pot aparea sangerari usoare pentru o zi sau doua. 

Ce este inseminarea intrauterina: rezultate

Chiar daca esti nerabdatoare sa afli rezultatul inseminarii intrauterine, trebuie sa astepti doua saptamani de la procedura, pana sa iti faci un test de sarcina. Daca vei face testul mai devreme, poti obtine un rezultat:

  • fals-negativ. Daca nivelul de hormoni nu poate fi masurat inca, rezultatul poate fi negativ, dar totusi sa existe sarcina.
  • fals-pozitiv. Daca folosesti medicamente care stimuleaza ovulatie, cum ar fi HCG, substantele care se afla in corp pot indica o sarcina, chiar daca ea nu exista.
ce este inseminaraea intrauterina

In cazul in care ai un test de sarcina pozitiv, medicul iti poate recomanda sa te intorci la cabinet dupa 2 saptamani de la momentul testarii, pentru a putea face un o analiza de sange. Aceasta este mult mai precisa in masurarea nivelului de hormoni. Daca nu reusesti sa ramai insarcinata, poti apela din nou la IUI. Adesea, terapia este folosita timp de 3 pana la 6 luni, pentru a maximiza sansele de sarcina.

Daca ai intrebari legate de ce este inseminarea intrauterina si daca ar putea fi o procedura potrivita si pentru tine, o poti adresa intr-un comentariu sau poti face o programare. Un specialist cu experienta al Ana Medical Center (0755 330 033) sau Dacia Medical Center (0766536553) iti va prezenta cea mai buna solutie pentru situatia in care te afli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + thirteen =