Hormonul anti-mullerian este un hormon proteic, produs de celulele ovariene. Rezultatul unui test AMH ofera informatii esentiale despre rezerva ovariana a unei femei. Mai exact, ofera date clare despre potentialul de fertilitate. Afla acum cand faci testul AMH, care este pregatirea si ce ii poate influenta valoarea.
Test AMH, cand primim indicatia
Testul AMH este folosit pentru a determina capacitatea unei femei de a produce ovocite care pot fi fertilizate pentru a obtine sarcina. Indicatia pentru acest test vine atunci cand femeile ajung in punctul in care nu reusesc sa obtina sarcina pe cale naturala sau cand isi doresc un copil si partenera are peste 40 de ani.
Primul scenariu se aplica cuplurilor care nu reusesc sa obtina sarcina dupa un an de incercari, iar femeia are pana in 35 de ani. Timpul de asteptare se reduce la 6 luni atunci cand vorbim despre femeile cu o varsta intre 35 si 40 de ani.
Al doilea scenariu, cel in care se doreste o sarcina si femeia are peste 40 de ani, testul se indica imediat ce a fost luata decizia de a face un copil.
Desi este specific in procesul de estimare a fertilitatii, testul AMH mai poate fi indicat si in alte situatii medicale. Afla aici cand faci testul AMH:
Cand faci testul AMH si cum te pregatesti
Pentru testul AMH nu ai nevoie de o pregatire speciala inainte de recoltare. Testul se face in orice zi a lunii, valorile nefiind influentate de ciclul menstrual.
Pasul 1.
Personalul medical instruit pentru a recolta proba pentru analiza va aplica un garou pe brat, deasupra venelor din care se va face recoltarea. Apoi, cu un ac subtire, va lua o proba de sange.
Pasul 2.
Dupa introducerea acului, o cantitate mica de sange va fi colectata intr-un flacon sau o eprubeta. Este posibil sa simtiti o mica intepatura in momentul in care acul este introdus.
Pasul 3.
Sangele recoltat este trimis catre analiza. Se separa serul prin centrifugare, iar daca testul nu poate fi efectuat in aceeasi zi, serul se va pastra la – 21 grade.
Pasul 4.
In urma recoltarii exista posibilitatea sa apara o mica vanataie in locul in care a fost introdus acul, dar va disparea destul de repede. Nu necesita ingrijiri speciale.
Sangele este recoltat in cadrul laboratoarelor de analize medicale sau in clinici de specialitate.
Testul dureaza de obicei mai putin de 5 minute.
Ce ne spune rezultatul unui test AMH
Pentru o femeie care incearca sa ramana insarcinata, rezultatul testului ii va arata sansele de a concepe. Daca nu este vorba despre conceptie, testul ofera informatii despre valoarea predictiva asupra debutului menopauzei.
Un nivel normal (> 1 ng/ ml) al hormonului anti-mullerian inseamna sanse mari de a ramane insarcinata si de a deveni parinte. Totusi, este de mentionat ca un nivel neobisnuit de ridicat al hormonului se intalneste in cazul femeilor care sufera de sindromul ovarelor polichistice, valoare care nu implica in mod direct o probabilitate crescuta de a obtine sarcina.
La polul opus, un nivel foarte scazut indica fie ca femeia se aproapie de menopauza, fie o insuficienta ovariana prematura. Diagnosticul depinde de varsta femeii la momentul testarii.
Valori de referinta ale nivelului AMH
Interpretare | Nivel AMH |
Ridicat (indicator pentru SOP) | > 3.0 ng/ml |
Normal | > 1.0 ng/ml |
Scazut | 0.3 – 0.6 ng/ml |
Foarte scazut | < 0.3 ng/ml |
Nivelul AMH-ului si probabilitatea de a obtine o sarcina
Femeile cu o valoare mai buna a AMH-ului tind sa aiba un raspuns mai bun la stimularea ovariana. Acest lucru reprezinta sanse mai bune de reusita in cazul unui tratament de reproducere umana asistata.
De retinut este faptul ca acest test poate determina doar cantitatea rezervei ovariene, nu si calitatea. Obtinerea unui numar mare de ovocite nu inseamna neaparat si un numar mare de embrioni. Scopul tratamentelor de fertilizare este obtinerea a cel putin unui embrion de calitate pentru transfer in uter.