Una dintre cele mai mari provocari ale tehnicilor de reproducere umana asistata este gestionarea cazurilor in care calitatea ovocitelor este slaba. Rezerva ovariana scade odata cu inaintarea in varsta a femeii. Este un proces ireversibil si fiecare femeie trece prin el. In ce masura influenteaza calitatea ovulelor succesul unei sarcini, atat in obtinerea ei, cat si in evolutie, iti explicam imediat.
Ce este calitatea ovocitelor
Fiecare femeie se naste cu un numar de ovocite. Ovocitele sunt celulele sexuale feminine eliberate de ovare in timpul menstuatiei. Termenul de rezerva ovariana se refera atat la numarul ovulelor, cat si la calitatea lor.
Calitatea ovocitelor este esentiala atunci cand ne dorim obtinerea unei sarcini. Fie ca vorbim despre conceptia pe cale naturala, fie ca vorbim despre procedurile de fertilizare in vitro. Prea putine ovule sau o calitate slaba a lor inseamna sanse mici de a obtine o sarcina pe cale naturala.
De calitatea ovocitelor depinde si succesul unei proceduri de fertilizare in vitro. Dr. Denisa Nica, unul dintre specialistii nostri in reproducere umana asistata, ne explica de ce calitatea ovocitelor este importanta.
Sansele mari de reusita ale fertilizarii in vitro cu ovocite donate se datoreaza ovocitelor de calitate ale donatoarelor. Acestea din urma sunt femei tinere (intre 18 si 35 de ani), testate riguros si care au dat nastere cel putin unui copil sanatos inainte de momentul donarii.
Rezerva ovariana nu poate fi imbunatatita, iar principalul factor care influenteaza calitatea ovocitelor este „timpul”.
Ce influenteaza calitatea ovocitelor
Imbatranirea scade considerabil calitatea ovulelor si este cel mai important factor. Totusi exista si alti factori care pot provoca diminuarea rezervei ovariene in termeni calitativi.
Acesti factori includ:
- chimioterapia/ radioterapia
- bolile autoimune
- interventii chirurgicale anterioare la nivelul ovarelor
- anomalii genetice
Consecintele existentei unei rezerve ovariene de calitate scazuta
Cel mai comun raspuns pentru un tratament de fertilizare in vitro esuat este „calitatea slaba”. Dar ce inseamna o calitate slaba a ovocitelor si de ce este atat de importanta pentru succesul tratamentelor pentru infertilitate? Raspunsul la aceasta intrebare este simplu: ovocitele de buna calitate produc embrioni de buna calitate.
Embrionii trebuie sa fie suficient de puternici pentru a supravietui etapelor incipiente ale dezvoltarii si pentru a avea ca rezultat o sarcina la termen. Acesta este motivul pentru care calitatea este atat de importanta in succesul tratamentelor de fertilizare in vitro.
Si femeile tinere pot avea o calitatea slaba a ovocitelor. Se poate intampla atunci cand sufera de insuficenta ovariana prematura – cand ovarele nu mai functioneaza normal.
Sindomul ovarelor polichistice are, de asemenea, un impact asupra calitatii ovocitelor. Efectele variaza in functie de varsta femeii si de tipul sindromului.
Semne pentru o calitate slaba a ovocitelor
Din pacate, nu sunt simptome care sa indice o calitate slaba a ovocitelor. Atunci cand conceptia este dificila fara un motiv clar este un semn ca ovocitele ar putea fi de proasta calitate.
Timpul este esential in ceea ce priveste tratamentele pentru infertilitate. Cu cat vizita la medicul specialist in infertilitate este mai devreme, cu atat sansele de reusita cresc.
Desi calitatea ovocitelor este esentiala atunci cand vine vorba despre posibilitatea de a obtine o sarcina, nu exista standarde cuantificabile stabilite pentru calitate. Testele AMH si FSH sunt doua teste hormonale recomandate care sunt interpretate in context.
In situatia in care nu avem o cauza bine determinata, iar sarcina nu apare, se poate primi indicatie de inseminare intrauterina. Dupa trei proceduri fara succes, pasul urmator este de fertilizare in vitro.
Chiar daca embrionii sunt clasificati in functie de calitatea lor, cu criterii similare pentru procedurile de FIV, inca nu exista criterii pentru stabilirea calitatii ovocitelor.
Cum obtinem o sarcina cu o calitate slaba a ovocitelor
Chiar daca rezerva ovariana pare optima, sunt situatii cand sarcina nu poate fi obtinuta din motive de calitate a ovocitelor. Uneori, un AMH bun nu inseamna neaparat si o calitate buna a ovocitelor.
Ce facem atunci cand calitatea ovocitelor nu ne ajuta sa obtinem sarcina mult dorita
Alegem fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Noutatea momentului in Romania este decontarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate, prin Programul National. Vezi aici in ce conditii poti beneficia de decontare.
Chiar daca multe femei se tem de faptul ca materialul genetic nu le apartine, cele mai multe aleg aceasta procedura pentru a se bucura de perioada sarcinii si de calitatea de mama, care nu este data de ADN. Acest tip de procedura se bucura de o rata cumulata de succes de peste 80%. Citeste mai multe detalii despre rata cumulata de succes, AICI.
Daca ai intrebari despre acest subiect nu ezita sa le adresezi intr-un comentariu. Specialistii nostri iti stau la dispozitie cu sfaturi si raspunsuri. Lasa-ne un mesaj, iar noi iti raspundem in cel mai scurt timp!
Vrei sa iti testezi rezerva ovariana? Programeaza-te chiar acum, in clinicile noastre partenere, din Bucuresti si Ploiesti.