Povestea Anei: cum mi-am implinit visul de a fi mamica cu o rezerva ovariana epuizata

amh ovocite donate

A deveni mama este, pentru multe femei, cel mai mare vis. Insa, pentru unele dintre ele, acest vis pare a fi mai greu sau imposibil de realizat. Deseori pentru ca au amanat momentul, iar timpul nu a iertat si rezerva ovariana s-a diminuat, alteori pentru ca rezerva ovariana a scazut cu mult inainte de varsta medie pentru menopauza. Astfel ca valoarea testului de investigare a rezervei ovariene – AMH aduce dupa sine indicatia de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Povestea Anei se scrie inainte si dupa un AMH mic, pas cu pas. Dupa 17 ani de asteptari, acum isi poate strange visul in brate.

Sarcina extrauterina, prima dezamagire

Prima sarcina a Anei a fost extrauterina. Acela a fost momentul cand a inteles ca drumul spre implinirea visului de a fi mama ar putea fi unul lung si greoi. Dupa sarcina extrauterina, nu a mai putut ramane insacinata pe cale naturala si prima indicatie medicala a fost de fertilizarea in vitro cu ovocite proprii.

Timp de 17 ani am incercat sa raman insarcinata. Am fost la mai multi medici, am facut incontinuu tratamente, cu reusita si fara reusita. Prima sarcina a fost extrauterina, apoi totul a inceput sa se complice.

Ana, mama prin FIV cu ovocite donate
Cum ramai insarcinata cu ajutorul ovocitelor donate

Ana a mers mai departe catre noi proceduri, dar nici fertilizarea in vitro cu propriul material genetic nu a fost solutia care sa rezolve infertilitatea de cuplu.

Dorinta atat de mare de a deveni mama m-a facut sa nu renunt si sa merg mai departe. Am trecut prin mai multe proceduri de fertilizare in vitro, insa sarcina se oprea mereu din evolutie. Poate si din cauza faptului ca am o trombofilie ereditara nu puteam sa tin sarcina.

Ana, mama prin FIV cu ovocite donate

Diagnostic de trombofilie, o noua lovitura

Sarcinile obtinute s-au incheiat, fara exceptie, printr-un avort spontan. O cauza frecventa pentru oprirea din evolutie a sarcinilor este trombofilia. Aceasta nu este o afectiune in sine, ci o modificare ce poate predispune la complicatii, cea mai intalnita fiind oprirea din evolutie a sarcinii. Asa cum ne-a marturisit mai devreme, Ana a fost diagnosticata si ea cu trombofilie ereditara.

Acest lucru nu a oprit-o. Ea a sperat si a luptat in continuare pentru visul ei. Un lucru neasteptat s-a intamplat la 6 luni dupa ultima procedura de fertilizare vitro. Ana a ramas insarcinata pe cale naturala. Insa, si de data aceasta sarcina s-a oprit din evolutie.

amh mic avort spontan

Nu am renuntat nici de data aceasta, am inceput sa caut pe internet, sa gasesc o solutie. Asa am ajuns sa citesc despre fertilizarea in vitro cu ovocite donate si despre clinica din Bucuresti. Initial am respins ideea de a folosi ovocitele unei alte femei. Imi era frica de reactia oamenilor si de cum ma vor judeca. Totusi, am facut o programare la clinica si am mers la consultatie.

Ana, mama prin FIV cu ovocite donate

AMH pentru ovocite donate, cand se indica procedura

Ana a venit in clinica Dacia Medical Center din Bucuresti la un consult de infertilitate, in speranta ca va putea obtine sarcina si ca de data aceasta o va duce la termen. Dupa anamneza si dupa istoricul medical, Dr. Chadi Muheidli a indicat procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate ca fiind cu mai mari sanse de succes. Initial, pacienta nu a fost de acord sa se foloseasca materialul genetic al altei femei. Astfel, s-au inceput pregatirile pentru fertilizarea in vitro cu ovocite proprii.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Desi domnul doctor mi-a propus sa folosim ovocite donate, am incercat tot fertilizare in vitro cu ovocite proprii. A fost cu succes, am ramas insarcinata dupa prima procedura, insa s-a oprit din evolutie dupa doua luni. Am incercat si cea de a doua fertilizare tot cu domnul doctor, de data aceasta fara succes. Asa am ajuns din nou la ideea de ovocite donate si am vrut sa incerc. Am vrut sa fiu impacata cu ideea ca am facut tot ce puteam sa fac pentru a deveni mama.

Ana, mama prin FIV cu ovocite donate

Timpul, prieten sau dusman

Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, rezerva ovariana a acesteia scade, iar calitatea ovocitelor se degradeaza. La fel a fost si in cazul Anei – timpul nu i-a fost prieten. Odata cu trecerea anilor, rezerva ovariana s-a diminuat. Astfel, rezultatul unui test de investigare al rezervei ovariene a indicat un AMH pentru ovocite donate. Mai exact, vorbim de o valoare a hormonului anti-mullerian sub 1 ml/ ng.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Dupa doua proceduri de FIV cu ovocite proprii, una cu o sarcina oprita din evolutie, iar cealalta fara sarcina, Ana s-a hotarat sa accepte sfatul doctorului, acela de a incerca FIV cu ovocite donate. Avand in vedere ca deja vorbim despre 6 proceduri nereusite, un diagnostic de trombofilie ereditara si varsta care acum depaseste 40 de ani, Ana a inceput pregatirile pentru urmatoarea incercare de a fi mama.

sarcina cu ovocite donate

Dupa ultima incercare, domnul doctor mi-a spus ca singura mea solutie este sa accept procedura cu ovocite donate. Am acceptat pana la urma, iar la 3 luni de la ultima procedura, am inceput pregatirile pentru FIV cu ovocite donate. Am ramas insarcinata dupa prima incercare. In momentul in care testul s-a pozitivat nici nu am stiut cum sa reactionez. Mi-a fost teama sa nu se opreasca din nou din evolutie, dar in acelasi timp imi doream enorm ca de data aceasta sa fie cu succes. Insa, domnul doctor mi-a fost alaturi, m-a incurajat si imi spunea mereu sa am rabdare. Si a avut dreptate.

Ana, mama prin FIV cu ovocite donate

Un vis implinit

Procedurile de fertilizare in vitro cu ovocite donate se adreseaza, in mod special, femeilor cu o varsta peste 40 de ani, a caror rezerva ovariana este diminuata sau a caror ovocite sunt de slaba calitate. Testarea ovariana se face cu un simplu test de sange – test AMH. Rezultatul ne arata care este probabilitatea de a ramane insarcinata. Totodata, ne indica daca putem vorbi despre un AMH pentru ovocite donate.

sarcina cu amh mic

Acum, dupa 17 ani de asteptare pot sa spun ca a meritat. A meritat sa am rabdare, sa lupt si sa nu renunt la visul meu. Sunt mama unei fetite sanatoase pe care am purtat-o in pantec timp de 9 luni. Nimic nu se compara cu momentul in care simti cum in interiorul tau creste o viata. Le incurajez pe femeile care au o poveste de viata asemantoare si care incearca sa ramana insarcinate, sa se gandeasca si la ovocite donate. Indiferent ce credeti, copilul crescut in pantecul tau este copilul tau.

Ana, mama prin FIV cu ovocite donate

Daca vrei sa fii si tu una din povestile noastre de succes, nu ezita sa ne contactezi. Poti conta pe sprijinul si experienta specialistilor nostri in infertilitate pentru a-ti indeplini visul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + 17 =