O intrebare legitima pe care si-o pune o femeie care vrea sa obtina o sarcina cu ovocite donate sau embrioni donati este al cui este copilul. Sunt doua aspecte care trebuie discutate: al cui este copilul din punct de vedere legal si din punct de vedere biologic. Ambele aspecte sunt foarte clare prin legislatia extrem de riguroasa a Greciei si din punct de vedere stiintific. Le detaliem in acest material, acordand o atentie deosebita ADN-ului unui copil obtinut cu ovocite donate.
Raspunsul scurt la aceste neclaritati este ca femeia care poarta fatul va fi considerata, din punct de vedere legal, mama copilului. Acest fapt ii confera drepturile depline oferite de acest statut. Asta in ciuda faptului ca el nu a fost conceput cu ovocitele ei.
In mod similar, partenerul – daca acesta exista, caci poate fi vorba si despre o sarcina la o femeie singura – este tatal copilului. In plus, informatia ca un fat a fost obtinut cu ovocite donate este complet confidentiala. Mai mult decat atat, si identitatea donatoarei va ramane anonima. Exceptie fac anumite situatii medicale exceptionale.
In Romania, noutatea momentului este decontarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate, prin Programul National. Vezi aici in ce conditii poti beneficia de decontare.
ADN-ul unui copil obtinut cu ovocite donate
Fizicul unei persoane este dat de un cod genetic unic. Pentru fiecare caracteristica fizica este responsabila o anumita gena. Totalitatea elementelor care construiesc acest cod se numeste ADN. Cand un ovul este fecundat de un spermatozoid, cele doua ADN-uri unice ale partenerilor se combina. Astfel, rezulta un nou ADN. Practic, codul genetic al viitorului bebelus va contine 50% informatie de la partener si 50% de la donatoarea de ovocite sau 100% ADN de la donatori, in cazul embrionilor donati.
Cu toate acestea, epigenetica arata ca ereditatea este data de mai mult decat o simpla secventa de ADN. De cele mai multe ori, mediul uterin are o mare influenta. Acelasi lucru se intampla si in cazul unei sarcini obtinute cu ovocite donate sau cu embrioni donati.
Totusi, genele au un comportament atat de complex incat nimeni nu poate prezice cu o acuratete de 100% cum va arata bebelusul. Asadar, chiar daca mama si tatal sunt bruneti, nu exista o certitudine ca si copilul va avea parul inchis la culoare.
Rolul mediului uterin
Asa cum am mentionat, mediul uterin este unul dintre cei mai importanti factori care determina modul in care se manifesta o gena. Uterul unei femei nu poate fi considerat doar un ,,incubator uman” pentru fat. Si asta pentru ca bebelusul se va hrani din sangele femeii care il poarta in pantec.
Placenta ii va oferi tot ce are nevoie pentru a se dezvolta si a se naste sanatos. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii specialisti sustin ca, indiferent de originea ovocitelor, femeia care poarta fatul in uter este mama biologica a copilului, chiar daca secventierea unui ADN de acest tip nu o poate sustine.
Studiile amanuntite arata ca mediul uterin are un rol crucial in dezvoltarea creierului fatului. De asemenea, ii influenteaza si metabolismul, dar si sistemul imunitar.
In plus, stilul de viata al femeii are un cuvant important de spus despre cat de sanatos va fi bebelusul. De exemplu, o alimentatie proasta poate duce la malnutritia fatului, iar fumatul si consumul de alcool pot duce la malformatii. Si stresul pe care il resimte o femeie insarcinata creste riscul de probleme psihice ale copilului.
Toate aceste motive sunt cele pentru care se considera ca femeia care poarta un embrion obtinut cu ovocite donate este mama copilului pe care il va naste.
Asadar, ce ADN va avea un copil obtinut cu ovocite donate? In ciuda celor expuse mai sus, studiile stabilesc clar ca fatul nu primeste codul din ADN din mediul uterin.
Ce spun femeile care au primit ovocite donate
Femeile care aleg sa obtina o sarcina cu ovocite donate ii considera pe bebelusi proprii lor copii. Aceste femei pot confirma ca iubirea pentru copiii lor nu este afectata in niciun fel de faptul ca embrionul a fost obtinut din ovocite donate. Multe mame care au reusit sa obtina o sarcina pe cale naturală si una cu ovocite donate spun ca dragostea pentru copiii lor este neconditionata.
Prevederi legale
Si din punct de vedere legal, un copil obtinut in urma donarii de ovocite ii apartine femeii care a purtat sarcina, iar donatoarea nu are niciun drept asupra lui. De asemenea, intreaga responsabilitate asupra vietii nou-nascutului ii apartine femeii care l-a adus pe lume. In plus, identitatea donatoarei de ovocite va ramane anonima, iar un eventual contact dintre donatoare si copil este interzis. Pentru a ajunge in aceasta etapa, sunt anumi pasi care trebuie parcursi si pe care ii puteti regasi in Legislatie si conditii Ovocite Donate, respectiv Legislatie si conditii Embrioni Donati.
Daca ai avut mai multe incercari de a obtine o sarcina, dar rezerva ta ovariana nu mai este una de calitate, poti apela cu incredere la specialistii nostri. Pentru o programare, ai la dispozitie doua clinici in Romania, in Bucuresti si Ploiesti.
Pentru o programare la Dacia Medical Center Bucuresti, suna la numarul de telefon 0766 536 553.
Pentru o programare la Ana Medical Center Ploiesti, suna la numarul de telefon 0733 550 055.