Home » Infertilitate
Infertilitatea este definita ca incercarea de a obtine o sarcina pe cale naturala (avand o viata sexuala activa), fara succes, timp de cel putin un an (daca partenera are mai mult de 35-37 de ani, atunci recomandarea este ca incercarile nereusite sa conduca la o serie de investigatii specifice dupa 6 luni). 15-18% din cuplurile de la noi au probleme in obtinerea unei sarcini pe cale naturala.
Probleme de infertilitate. Cauze. O treime sunt de natura feminina, o alta treime de natura masculina, iar restul cazurilor sunt determinate fie de ambii parteneri, fie de o sursa necunoscuta.
Infertilitatea de cauza feminina este mai greu de diagnosticat, iar paleta de afectiuni din aceasta arie este una vasta. Tocmai de aceea, sunt disponibile o serie de tratamente si de proceduri, in functie de diagnostic.
Principalul “simptom” este absenta sarcinii. Un ciclu menstrual prea lung (35 de zile sau mai mult), prea scurt (mai putin de 21 de zile), neregulat ori absent, ar putea indica probleme de ovulatie. De cele mai multe ori, infertilitatea este asimptomatica.
Prima vizita la medicul ginecolog depinde de varsta femeii:
In cazul in care partenerul tau are probleme de infertilitate, sigur ca tratamentul incepe imediat. La fel si diagnosticarea in cazul in care ai un istoric medical cu menstruatii neregulate si/sau dureroase, boala inflamatorie pelvina, avorturi repetate, ai fost tratata pentru o problema oncologica ori ai avut endometrioza.
In cazul barbatilor, rar se intampla sa avem simptome ale infertilitatii. Exista, totusi, cateva semne:
Mergi la medic si daca ai probleme la ejaculare, durere in zona testiculara, un istoric medical in aceasta zona, ori ai avut o interventie chirurgicala la testicule, penis, scrot sau abdomen inferior.
Elemente esentiale pentru a ramane insarcinata:
Pentru ca sarcina sa apara, fiecare pas al reproducerii umane trebuie sa se intample corect. Mai exact:
In cazul femeii, o serie destul de numeroasa de factori ar putea sa intrerupa acest proces in orice moment. Asadar, problemele de infertilitate de cauza feminina sunt cauzate de unul sau mai multi factori dintre cei enumerati mai jos:
Fertilitatea masculina este un proces complex. Pentru a lasa o femeie insarcinata, un barbat trebuie sa:
Problemele de fertilitatea masculina pot avea o serie de cauze medicale ori pot fi determinate de probleme de sanatate si chiar influnetate de factorii de mediu.
Detalii despre aceste cauze, poti citi AICI.
Inseminare intrauterina (IUI). Inseminarea intrauterina (IUI) este o forma de inseminare artificiala – o procedura pentru tratarea infertilitatii. Pe scurt, dupa ce sperma a fost preparata este introdusa direct in uter, in perioada in care ovarele urmeaza sa elibereze unul sau mai multe ovule. Asteptarile sunt ca sperma sa ajunga in trompele uterine si sa fertilizeze un ovul eliberat, rezultand astfel sarcina. In functie de cauzele infertilitatii, IUI poate fi corelat cu menstruatia si cu tratamentele de fertilitate. Mai multe detalii poti citi pe BLOG.
Fertilizare in vitro (FIV). Este o procedura destul de complicata, care se intinde pe parcursul catorva saptamani, dar care are o rata de succes de circa 35%, in cazul clinicii Dacia Medical Center. La fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, totul incepe cu un set de analize care sa arate starea generala de sanatate a cuplului si sa pregateasca cei doi parteneri pentru ce urmeaza.
Nu ezita sa ne pui intrebari! Iti vom raspunde in cel mai scurt timp!