Fertilizare in vitro: ce riscuri exista si cum le poti gestiona corect pentru a obtine sarcina dorita

fertilizare in vitro riscuri

Fertilizarea in vitro este o metoda de reproducere umana asistata in care embrionul se formeaza in laborator si apoi este transferat in uterul femeii. Desi riscurile si complicatiile procedurilor de fertilizare in vitro sunt rare, ele exista si nu pot fi neglijate. Despre fertilizarea in vitro si riscuri asociate, vorbim in acest articol.

Fertilizare in vitro, ce este si cand o putem indica

Fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficienta metoda de reproducere umana asistata medical. Definim eficienta in termen de rata de succes, comparativ cu alte proceduri de reproducere umana asistata medical. De exemplu, FIV cu ovocite proprii are o rata medie de succes de 33-35%, in timp ce FIV cu ovocite donate poate avea o rata cumulata de succes de peste 80%.

Asadar, procedura se poate face folosind ovocitele proprii si sperma partenerului ori cu gameti donati. Atunci cand rezerva ovariana a femeii este insuficienta si ovocitele nu mai sunt de calitate, deci nu putem obtine sarcina cu celule proprii nici prin FIV, aceasta poate ramane insarcinata cu ajutorul fertilizarii in vitro cu ovocite donate. Daca sperma partenerului nu ne poate sprijini in obtinerea sarcinii, atunci putem opta pentru fertilizare in vitro tip ICSI.

Sansele sa ramai insarcinata si sa nasti unui copil in urma fertilizarii in vitro cu ovocite proprii depind de mai multi factori. Cei mai importanti dintre acestia sunt:

  • varsta femeii;
  • cauza infertilitatii.
cand apelam la fiv

De ce apelam la fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro este un tratament al infertilitatii, iar in randul femeilor de peste 40 de ani poate fi un tratament primar. Fertilizarea in vitro poate fi o optiune atunci cand exista:

  • Patologie tubara. Atunci cand trompele uterine sunt infundate sau deteriorate, acest lucru impiedica deplasarea ovulului pentru a fi fecundat.
  • Tulburari de ovulatie. Atunci cand nu exista ovulatie regulata sau aceasta lipseste.
  • Endometrioza. Atunci cand tesutul uterin se dezvolta in afara uterului, afectand functia ovariana, a uterului sau a trompelor uterine.
  • Ligatura tubara. Atunci cand trompele uterine au fost legate definitiv, ca o masura permanenta de contraceptie si va doriti o sarcina, FIV este solutia.
infertilitate masculina fiv
  • Patologie masculina. Atunci cand exista o deficienta a productiei sau functiei spermei. Mai exact, cand numarul spermatozoizilor nu este suficient sau cand motilitatea acestora este slaba.
  • Infertilitate inexplicabila. Atunci cand nu a fost identificata nicio cauza a infertilitatii, in ciuda investigatiilor si evaluarilor medicale.
  • Afectiuni genetice. Atunci cand exista riscul ca unul dintre parteneri sa transmita fatului o afectiune genetica. In timpul fertilizarii in vitro, embrionii pot si testati pentru diferite afectiuni genetice, asa se pot identifica cei cu probleme.

Fertilizare in vitro riscuri

In contextul celor mai sus mentionate, fiecare solutie ce conduce la FIV are o serie de riscuri, mai mult sau mai putin semnificative. Inainte de a apela la procedurile de fertilizare in vitro, este esential sa vorbiti cu medicul dumneavoastra si despre potentialele riscuri. Printre cele mai discutate riscuri ale FIV, enumeram:

  • sarcina multipla;
  • sindromul de hiperstimulare ovariana;
  • sarcina extrauterina;
  • avort spontan;
  • complicatii ale punctiei ovariene.

Sarcina multipla

Daca in timpul procedurii au fost transferati mai multi embrioni, atunci probabilitatea ca sarcina sa fie gemelara sau multipla este destul de mare. O sarcina multipla creste semnificativ riscul de complicatii in timpul sarcinii, atat la mama, cat si la produsele de conceptie. Problemele asociate frecvent cu sarcinile multiple includ:

  • avort spontan;
  • hipertensiune arteriala;
  • preeclampsie;
  • diabet gestational;
  • nastere prematura.
risc nastere prematura in vitro

Sindromul de hiperstimulare ovariana

Este o complicatie rara a procedurilor de fertilizare in vitro si apare atunci cand pacienta este sensibila la medicatia de stimulare ovariana. Se dezvolta in general la o saptamana de la recoltarea ovocitelor, iar simptomele includ:

  • durere si balonare;
  • dificultati de respiratie;
  • senzatie de lesin.

Cazurile de hiperstimulare ovariana pot fi severe. Trebuie sa te adresezi de urgenta medicului daca ai oricare dintre aceste simptome.

Sarcina extrauterina

Unu pana la 3% dintre femeile care trec printr-o procedura FIV pot avea o sarcina ectopica (extrauterina). Se intampla atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului. Ovulul fertilizat nu poate supravietui in afara uterului si nu exista nicio modalitate de a continua sarcina.

Avort spontan

Rata avortului spontan la femeile care concep cu FIV cu embrioni proaspeti este similara cu cea a femeilor care concep natural – aproximativ 15% pana la 25%, iar rata creste odata cu varsta gravidei.

Complicatii ale punctiei ovariene

Utilizarea acului pentru colectarea ovulelor poate provoca sangerari, infectii sau leziuni ale intestinului, vezicii urinare sau ale unui vas de sange. Riscurile sunt asociate si cu sedarea sau anestezia generala, daca sunt utilizate.

complicatii fertilizare in vitro

Fertilizare in vitro: riscuri privind defectele congenitale

Varsta mamei este principalul factor de risc in dezvoltarea defectelor congenitale, indiferent de modul in care este conceput copilul. Nu sunt suficiente studii pentru a stabili daca bebelusii conceputi prin fertilizare in vitro prezinta un risc crescut pentru anomalii congenitale. Inainte de a incepe o procedura de fertilizare in vitro, este esential sa vorbesti cu medicul tau despre toate riscurile si beneficiile acestui tip de procedura.

Costurile, un tip de risc in caz de esec

Pentru multe cupluri, procedurile de fertilizare in vitro sunt mult prea scumpe si visul lor de a deveni parinti se termina din cauza faptului ca nu isi permit costurile.

Aceste cupluri au acum o sansa! Atat statul, prin Ministerul Sanatatii, cat si Primariile Municipiului Bucuresti, Constanta, Craiova si Medgidia vin in sprijinul cuplurilor infertile. Daca indeplinesc criteriile impuse, aceste cupluri pot beneficia de fondurile oferite prin programele de decontare si isi pot indeplini visul.

Citeste AICI mai multe informatii despre Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer si AICI despre programul finantat de Primaria Bucuresti.

Daca ai intrebari pentru specialistii nostri nu ezita sa ne lasi un comentariu sau un mesaj. Vei primi raspunsul de la cei mai buni in domeniu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + 1 =