Sanse si solutii pentru a face un copil cu AMH sub 1 si o rezerva ovariana sub limita

sarcina cu rezerva ovariana mica

AMH este un test important de fertilitate care ofera informatii despre rezerva ovariana a femeii asa cum este ea astazi, la data testarii. De obicei, valorile mai mari ale AMH, respectiv mai mari de 1 ng/ml, semnifica faptul ca o femeie are o rezerva ovariana normala. Un numar mai mic – mai exact un AMH sub 1 ng/ml – poate indica o femeie cu o rezerva ovariana mica sau diminuata.

Mai am ovocite sanatoase? Este o intrebare pe care o pun multe femei infertile, in special cele care au peste 35 de ani.

Majoritatea femeilor sunt constiente ca fertilitatea scade dupa varsta de 30 de ani si scade semnificativ dupa varsta de 35 de ani. Desi acest lucru este o realitate general valabila, majoritatea femeilor raman destul de fertile pana la varsta de 39 de ani. Dupa 40 de ani, multe femei vor avea dificultati in concepere.

AMH sub 1: cand sa te astepti

Pe langa barometrul varsta, exista o serie de teste hormonale pe care le folosim pentru a ajuta pacientele sa inteleaga mai bine numarul de ovocite pe care le au – rezerva ovariana. Cel mai frecvent test este masurarea unui hormon de stimulare a foliculilor sau a nivelului de FSH in primele doua sau trei zile ale ciclului menstrual. Acest nivel este in mod invers legat de fertilitatea femeilor si sanatatea ovocitelor sale.

AMH sub 1

Testul de baza este nivelul hormonului anti-mullerian (AMH). Acest hormon este produs de celulele sanatoase din jurul ovocitelor sanatoase. Pe masura ce o femeie imbatraneste, numarul foliculilor scade si productia de AMH scade.

Un nivel normal este mai mare de 2, iar acest lucru s-ar corela cu fertilitatea normala.

Nivelurile in intervalul 1-2 reprezinta un interval intermediar, iar fertilitatea poate fi usor diminuata.

AMH sub limita

Odata ce avem un nivel al AMH sub 1, sansa de a concepe este foarte mica. Din pacate, majoritatea femeilor peste 40 de ani au un nivel AMH sub 1. Despre sansele de a concepe dupa 40 de ani regasesti toate informatiile necesare aici. Interesant este ca femeile cu sindrom ovarian polichistic au niveluri foarte mari de AMH datorita faptului ca au multi foliculi sanatosi.

Foliculii antrali, rolul lor in conceptie

Un alt test care se coreleaza cu numarul de ovocite care pot fi extrase in timpul unui ciclu de FIV este numarul foliculilor antrali. Acest test efectuat prin ecografie transvaginala masoara numarul de foliculi mai mici de 5 mm in fiecare ovar.

FIV cu rezerva ovariana sub 1

In mod ideal, un pacient ar trebui sa aiba cel putin cinci foliculi antrali in fiecare ovar. Daca pacientul are mai putin de 10 foliculi antrali totali, sansa de a concepe in timpul unui ciclu de FIV este foarte mica. Din pacate, multe femei cu varsta peste 40 de ani vor avea mai putin de 6 foliculi antali in total. La femeile cu sindrom ovarian polichistic, este obisnuit sa se gaseasca mai mult de 25 de foliculi antrali.

Fertilitatea pacientului cu AMH sub 1

Toate cele trei teste ne permit sa determinam mai bine fertilitatea generala a pacientei si, de asemenea, ne permit sa determinam o doza adecvata de medicamente pentru un ciclu de FIV. Un nivel de FSH > 16, un nivel de Estradiol > 70, un nivel de AMH sub 1 sau un numar de foliculi antrali mai mic de 10, toate indica o sansa foarte mica de a concepe.

Odata ce oricare dintre aceste teste indica diminuarea rezervei ovariene, nu poate face nimic pentru a schimba acest lucru.

Daca se intampla totusi conceptia, este important sa stim si care sunt riscurile. Problemele genetice ale embrionilor sunt influentate de varsta femeii intr-un mod remarcabil. Iata mai jos:

VarstaPonderea embrionilor
cu probleme genetice
25-3025%
31-3535%
35-3745%
38-4060%
41-4380%
≥44≥80-90%
sursa: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Daca rezerva ovariana este extrem de scazuta sau se inregistreaza esec repetat la FIV cu ovocite proprii, atunci recomandarea este de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Afla mai multe despre procedura de la unul dintre specialistii nostri, Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Dr. Denisa Nica, Ana Medical Center Ploiesti

AMH sub 1 si fertilizarea in vitro

Un AMH sub limita implica probleme chiar si pentru procedurile de reproducere umana asistata. O rezerva ovariana scazuta semnifica si o calitate mai putin buna a ovocitelor, deci sanse mai mici de succes pentru o procedura FIV. Un AMH sub 1 va fi judecat intotdeauna impreuna cu alte analize si in stransa legatura cu varsta femeii. Este si motivul pentru care programele de decontare locale a procedurilor de fertilizare in vitro – Bucuresti, Craiova si Constanta – au exclus dintre criteriile de eligibilitate criteriul AMH, la femei sub 35 de ani.

Nu mai astepta, fa-ti testul AMH acum, iar noi te rasplatim. Iti oferim consultatia si ecografia pentru interpretarea rezultatelor, GRATUIT*.
*in limita a 3 programari pe zi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − eight =