Sarcina fara trompe uterine, pot sau nu sa am un copil

sarcina fara trompe uterine

Pierderea trompei uterine este cauzata, de cele mai multe ori, de o sarcina extrauterina, de boala inflamatorie pelvina, fibroamele uterine si endometrioza. Sarcina fara una sau ambele trompe uterine este posibila. Daca ai ramas fara o trompa uterina sau fara ambele si iti doresti un copil, afla din materialul de mai jos care sunt sansele tale sa ramai insarcinata.

Cauze frecvente pentru pierderea trompelor uterine

Cele mai frecvente cauze care duc la pierderea uneia sau a ambelor trompe uterine sunt:

  • boala inflamatorie pelvina. Aceasta boala poate provoca cicatrici sau hidrosalpinx.
  • endometrioza. Tesutul endometrial se poate acumula in trompele uterine si poate provoca un blocaj.
  • anumite infectii cu transmitere sexuala (BTS), cum ar fi gonoreea si chlamydia.
  • o sarcina ectopica (extrauterina);
  • fibroame uterine;
  • o interventie chirurgicala abdominala care a presupus indepartarea uneia sau a ambelor trompe.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este o infectie a organelor reproducatoare feminine. Pelvisul se afla in abdomenul inferior si include trompele uterine, ovarele, colul uterin si uterul.

Potrivit Departamentului pentru Sanatate si Servicii Umane din SUA, aceasta afectiune afecteaza aproximativ 5% dintre femeile din Statele Unite.

Cateva tipuri diferite de bacterii pot provoca boala, inclusiv aceleasi bacterii care provoaca infectii cu transmitere sexuala (BTS), gonoree si infectia cu chlamydia. Se intampla frecvent ca bacteriile sa intre mai intai in vagin si sa provoace o infectie. Pe masura ce trece timpul, aceasta infectie se poate deplasa in organele pelvine. Afectiunea poate deveni extrem de periculoasa, chiar cu risc vital, daca infectia ajunge in sange. Daca banuiti ca puteti avea o infectie, consultati medicul cat mai curand posibil.

trompe uterine legate
sursa: freepik.com

Sarcina extrauterina

Sarcina ectopica, numita si sarcina extrauterina, se intampla atunci cand ovulul fertilizat creste in afara uterului unei femei, adica in alta parte din burtica ei. Poate provoca sangerari care pot pune viata in pericol si este nevoie imediata de ingrijiri medicale.

In mai mult de 90% din cazuri, embrionul se implanteaza intr-o trompa uterina. Aceasta se numeste sarcina tubara.

Interventii chirurgicale ce conduc la pierderea trompelor uterine

In cazul unor aderente severe care impiedica aparitia sarcinii sau daca exista o acumulare de lichid ce provoaca dureri, poate fi recomandat ca trompele uterine sa fie indepartate. Indepartarea trompelor se poate face chirurgical, prin interventie laparoscopica.

Atentie! O sarcina fara probleme nu garanteaza o noua sarcina normala. Oricare din situatiile de mai sus pot duce la greutati in conceperea unui alt copil, desi la sarcina ori sarcinile anterioare nu au existat astfel de impedimente. Dr. Chadi Muheidli explica de ce.

Dr. Chadi Muheidli, Dacia Medical Center

Daca trompele uterine au fost indepartate nu inseamna ca nu mai poti ramane insarcinata. Iata care sunt solutiile in cele doua situatii in care te poti afla: cu o singura trompa functionala si fara ambele trompe uterine.

Sarcina cu o singura trompa uterina

Daca mai aveti o singura trompa uterina, este esential ca aceasta sa fie permeabila (sa permita fecundarea si deplasarea produsului de conceptie in uter pentru a se implanta) si ovarul aferent functional, ceea ce implica rezerva ovariana si ovulatie. Despre testarea permeabilitatii trompei cu ajutorul histerosonografiei, poti citi mai multe aici.

trompe uterine extirpate
sursa: freepik.com

Daca in urma testului se concluzioneaza ca trompa este permeabila, se poate opta pentru urmatoarele scenarii:

  • contact sexual regulat. Probabilitatea de a obtine o sarcina cu o singura trompa este mult mai scazuta de 50%, desi ramanem practic cu una din doua.
  • contact sexual la ovulatie. Implica monitorizarea ovulatiei prin test de ovulatie sau ecografic, in cabinetul medicului specialist, aceasta din urma fiind cea mai eficienta metoda. Despre contact sexual dirijat, citeste mai multe pe blog.
  • inseminare intrauterina (IUI). Implica sau nu stimulare ovariana si este ideala atunci cand avem asociata si o patologie masculina.
  • fertilizarea in vitro (FIV). Atunci cand inseminarea uterina nu da rezultat, pasul urmator este fertilizarea in vitro.

Potrivit American College of Obstetricians and Gynecologists, rata sarcinilor obtinute pe cale naturala pentru femeile carora le-a fost indepartata o trompa uterina este de 7,5 la 1.000.

Sarcina fara trompe uterine

Nu exista date cuprinzatoare cu privire la femeile care raman insarcinate pe cale naturala dupa ce le-au fost eliminate trompele uterine. Sigur ca in mediul online sunt situatii descrise ca sarcina fara trompe uterine conceputa natural, dar cu detalii medicale extrem de putine. Un exemplu regasiti aici.

O femeie care nu mai are trompele uterine poate ramane insarcinata si poate duce sarcina la termen. Acest lucru este posibil cu ajutorul fertilizarii in vitro.

Tehnici de reproducere umana pentru o sarcina fara trompe uterine

Daca ovarele sunt functionale, cuplul poate apela la fertilizare in vitro, cu sperma partenerului ori cu sperma donata.

proba sperma fiv
sursa: freepik.com

FIV este o procedura complexa ce presupune fertilizarea ovocitului in laborator. Dupa ce ovulul a fost recoltat de la pacienta, se prelucreaza lichidul seminal al partenerului sau cel al donatorului pentru fertilizare.

Produsul de conceptie este lasat 3-5 zile sa se dezvolte si apoi este transferat in uterul femeii.

Daca ai intrebari despre tehnicile de reproducere umana asistata si vrei sa afli mai multe informatii despre cum poti sa ramai insarcinata fara trompele uterine, nu ezita sa ne contactezi.

3 Responses

  1. Dragi FEMEI, cu O singra trompa Poti ramiine insarcinata. Eu in rezultatul unei sarcini extrauterine la 24ani am ramas cu o singura trompa. Am studiat si urmarit perioada ovulatiei si ca rezultat – am 2copii(cu diferenta de 4ani) – si baiat, si fetita. Asa ca TOTUL E POSIBIL!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =