Lista completa de analize si care sunt etapele pentru fertilizare in vitro cu ovocite donate

analize si pasi pentru ovocite donate

Tratamentul de fertilizare in vitro cu ovocite donate ajuta toate femeile care au o problema de fertilitate si nu pot conta pe rezerva ovariana proprie. Toate analizele si etapele de parcurs pentru FIV cu ovocite donate sunt similare procedurii cu embrioni donati. Indicatia de FIV cu ovocite donate vine dupa ce cuplul a trecut printr-o serie de investigatii in urma carora s-a pus diagnosticul de infertilitate. Despre analize pentru FIV cu ovocite donate vorbim in acest articol.

Ce trebuie sa stim despre FIV cu ovocite donate

Pentru multe femei diagnosticate cu infertilitate, fertilizarea in vitro (FIV) cu ovocite donate este singura sansa de a avea copii. Cel mai mare grup de paciente care folosesc ovocite donate sunt femeile cu varsta peste 38 de ani, femeile cu raspuns slab la stimularea ovariana, AMH scazut sau ovocite de calitate scazuta. Noutatea momentului in Romania este decontarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate, prin Programul National. Vezi aici in ce conditii poti beneficia de decontare.

Tratamentul de fertilizare in vitro cu ovocite donate inseamna ca un cuplu infertil primeste ovocite de la o donatoare, iar ovocitul va fi fertilizat in laborator cu sperma partenerului.

Ovocitele provin de la donatoare tinere, sanatoase, astfel ca aceste tipuri de tratamente au o rata mai mare de succes.

lista analize ovocite donate

Cand apelam la procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate

Exista mai multe cauze ale infertilitatii in care se indica FIV cu ovocite donate, insa cele mai frecvente sunt:

  • rezerva ovariana diminuata;
  • menopauza prematura;
  • insuficienta ovariana prematura;
  • calitate slaba a ovulelor;
  • infertilitate cauzata de tratamentele medical, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia;
  • un risc ridicat de a transmite o afectiune genetica sau ereditara.

Analize pentru FIV cu ovocite donate

Inainte de orice procedura de fertilizare in vitro sunt necesare o serie de analize medicale pentru a determina starea generala de sanatate. Poti citi detalii si pe site-ul colaboratorului nostru din Grecia.

Analize medicale vor fi facute atat de donatoare, cat si de femeia care urmeaza sa primeasca ovocitele. Lista de analize pentru receptoare include:

  • examen complet al secretiei vaginale
  • culturi din col pentru chlamydia, mycoplasma, ureaplasma
  • Test Babes Papanicolau
  • hemograma si electroforeza proteinelor serice (ambii parteneri)
  • HIV, VDRL, Ag HBs, Ac anti HCV (ambii parteneri)
  • grupa sanguina si Rh (ambii parteneri)
fertilizare in laborator embrioni donati

Ce se intampla dupa analize pentru FIV cu ovocite donate

Daca ai optat pentru ovocite donate proaspete, vei avea nevoie de o terapie hormonala pentru a te asigura ca ciclul menstrual este sincronizat cu ciclul donatoarei.

Tratamentul implica fertilizarea ovocitelor donate proaspete cu sperma partenerului sau sperma donata, iar cel mai bun embrion rezultat va fi transferat in uter.

Daca utilizati ovocite congelate, nu exista intarzieri in inceperea tratamentului, deoarece ovulele sunt gata de utilizare, fara a fi necesara sincronizarea ciclurilor donatoarei si receptoarei. Tratamentul se concentreaza pe pregatirea corpului pentru sarcina, mai exact a endometrului, astfel incat embrionul sa fie transferat in momentul potrivit.

pasi primire embrion ovocite donate

Analize pentru FIV cu ovocite donate: sincronizarea intre donatoare si receptoare

Receptoarea va urma un tratament menit sa suprime sistemul reproducator, astfel incat medicul sa poata realiza sincronizarea intre cele doua. Ea va lua, de asemenea, suplimentarea cu estrogen. Estrogenul are rolul de a pregati endometrul pentru sarcina.

Cand ovocitele donatoarei sunt gata pentru a fi recoltate, va primi o doza de hCG (gonadotropina corionica umana). Aceste este numit si hormonul sarcinii, deoarece este format din celule formate in placenta. Hormonul hraneste embrionul dupa fecundare si ajuta la fixarea lui in uter.

Pasi pentru embriotransfer

Urmatoarea etapa este cea a maturarii ovocitelor. In aceasta perioada, femeia receptoare va incepe un tratament cu progesteron. La fel ca estrogenul, acest hormon ajuta la pregatirea uterului pentru a primi embrionul.

Cand ovocitele sunt pregatite pentru recoltare, donatoarea se va prezenta la clinica. Recoltarea se va face cu un ac sub ghidaj ecografic. Dupa extragerea ovulelor, rolul activ al donatoarei se incheie.

embrioni donati cuplu infertil

In ziua recoltarii, partenerul va oferi o proba de sperma, daca aceasta nu este anterior congelata. In anumite cazuri, esantionul poate fi preparat inainte de ziua in care ovulul a fost recoltat, dar de obicei se face in aceeasi zi.

Fertilizarea in laborator si transferul embrionilor

Ovocitele preluate vor fi fertilizate in laborator fie cu materialul genetic al viitorul tata. Embrionul rezultat va fi lasat sa se dezvolte intre 3 si 5 zile si apoi va fi transferat in uterul femeii care intentioneaza sa ramana insarcinata.

Recomandarea specialistilor este transferul a maximum doi embrioni, astfel riscurile unei sarcini multiple sunt eliminate. Embrionii ramasi pot fi congelati si pastrati pentru un ciclu viitor sau pot fi donati unui alt cuplu care nu poate concepe pe cale naturala.

Contacteaza-ne pentru mai multe informatii despre fertilizare in vitro cu ovocite donate si despre analize pentru FIV cu ovocite donate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 11 =