Top 10 intrebari despre rezerva ovariana: medicii nostri raspund

AMH intrebari frecvente

Determinarea rezervei ovariene, mai exact evaluarea potentialului de fertilitate este posibila cu un singur test: testul AMH. El poate avea o valoare considerata normala, dar poate fi nefiresc de mare sau de mic, ceea ce indica o rezerva ovariana scazuta. Testul AMH este metoda precisa de a evalua potentialul de fertilitate sau de a estima debutul menopauzei. In materialul urmator, specialistul nostru in infertilitate, dr. Chadi Muheidli, va raspunde la cele mai frecvente intrebari AMH si potentialul de fertilitate.

1. Ce este hormonul anti-mullerian?

Raspuns: AMH-ul este prescutarea hormonului anti-mullerian si este una din metodele folosite pentru a investiga rezerva ovariana. Rezerva ovariana poate fie evaluata doar din punct de vedere cantitativ, nu si calitativ. Femeia se naste cu un numar de ovocite in fiecare ovar, aproximativ 2 milioane de ovocite.

Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, numarul ovocitelor incepe sa scada. Cand femeia se apropie de final de viata reproductiva, conceptia pe cale naturala este destul de greoaie. Pentru a obtine o sarcina, ideal ar fi ca valoarea sa fie peste 1 ng/ml pentru a avea o marja de manevra.

sarcina cu rezerva ovariana scazuta

2. Cand se face testul AMH pentru a avea un rezultat corect?

Raspuns: Acest tip de analiza are o variabilitate mai mica de-a lungul ciclul menstrual vis-a-vis de alte analize hormonale, cum ar fi FSH sau LH. Daca nu reusim sa facem testul in ziua a doua sau a treia a ciclului menstrual, il putem face in orice alta zi. Ideal ar fi sa facem testul in cele doua zile mentionate.

3. Unde se face si cand vin rezultatele?

Raspuns: Testul AMH face in orice laborator sau clinica medicala care dispune de tehnica necesara, iar rezultatele vin relativ repede, in 2-3 zile.

Fa-ti testul AMH in clinicile noastre colaboratoare din Bucuresti si Ploiesti si ai interpretarea rezultatului si ecografia, GRATUIT*
*in limita a 3 programari pe zi.

4. Ce ne arata rezultatul unui test AMH

Raspuns: Rezultatele ne ofera informatii despre rezerva ovariana, despre probabilitatea unei femei de a ramane insarcinata pe cale naturala. Deasemenea, valorile testului ne ajuta sa estimam si timpul ramas pana la menopauza.

Fiecare laborator are o lista cu valori normale in functie de kituri si de calibrarea aparatului, iar interpretarea rezultatului este recomandata sa fie facuta impreuna cu ecografia transvaginala.

rezerva ovariana scazuta

5. Care sunt valorile de referinta ale AMH-ului?

Raspuns: O valoare mai mare de 1 ng/ml a AMH-ul este considerata o valoare buna, dar un AMH > 2,7 ng/ml este considerat foarte mare, ceea ce inseamna ca pacienta ar putea avea ovare micropolichistice. Un AMH < 1 ng/ml este considerat relativ mic. Acest lucru indica faptul ca pacienta are o rezerva ovariana scazuta. Acest fapt poate fi legat de varsta, iar pacienta sa aiba 40-43 de ani sau poate fi scazut la o pacienta de 28-30 de ani. Vorbim aici despre o insuficienta ovariana prematura. Despre valorile AMH si ce arata ele, puteti citi aici.

6. Calitatea ovocitelor poate fi determinata cu un test AMH?

Raspuns: Testul ne ofera informatii doar despre cantitatea rezervei ovariene, nu si despre calitate.

7. Ce influenteaza calitatea ovocitelor?

Raspuns: Calitatea ovocitelor este determinata de varsta femeii. Odata cu timpul, scade si calitatea ovulelor. Femeia nu produce ovocite in timpul vietii, ceea ce inseamna ca ovocitul are exact varsta femeii, deci imbatraneste.

8. Sarcina cu un AMH in jur de 1 ng/ml, cu ce difera la 30 si la 40 de ani?

rata de succes ovocite donate grecia
Sursa: Medimall Atena

Raspuns: Statisticile arata ca rata de reusita este foarte mult legata de varsta femeii. O femeie tanara, de 30 de ani, cu un AMH mic, chiar sub 1, are sanse mai mari decat o femeie de 40 de ani cu acelasi AMH. Sansele sunt date si de numarul de ovule obtinute pentru o procedura de fertilizare in vitro. In special de calitatea embrionilor care sunt in directa legatura si cu calitatea ovocitelor. Motiv pentru care o pacienta de 30 de ani, cu un AMH sub 1 ng/ml, are sanse bune de a obtine o sarcina. La pacientele de 40 de ani, sigur ca avem nevoie de un AMH cat mai bun. Astfel, putem obtine mai multe ovocite in cazul unei proceduri de fertilizare in vitro.

9. Decontarea procedurilor de FIV pentru situatii cu rezerva ovariana scazuta

Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer vine in sprijinul cuplurilor infertile prin decontarea a 1000 de proceduri de fertilizare in vitro. Suma decontata este de 10.000 de lei pentru o procedura. Cuplul trebuie sa indeplineasca anumite criterii de eligibilitate, despre ele puteti citi aici.

Cuplurile din Bucuresti, Constanta si Craiova pot beneficia de fondurile oferite de Primaria Municipiului respectiv. In acest program se pot inscrie cuplurile in care partenera are varsta cuprinsa intre 24 si 45 de ani La fel ca in Subprogramul national, trebuie indeplinite anumite conditii, iata cateva exemple:

  • Femeia trebuie sa aiba un indice de masa corporala intre 20 si 30, si nivelul AMH >1, cu exceptia femeilor sub 35 de ani, pentru care AMH-ul nu este un criteriu de excludere din program.
  • Ambii parteneri trebuie sa fie asigurati in sistemul public de sanatate.
  • Niciunul dintre parteneri nu trebuie sa aiba datorii la bugetul local.

Despre programul oferit de Primaria Municipiului Bucuresti, poti citi mai multe informatii pe site-ul Dacia Medical Center.

10. Rezerva ovariana scazuta – cum obtinem sarcina dupa 35 de ani

Raspuns: Pentru pacientele care se apropie de final de viata reproductiva, vorbim aici despre pacientele de 40-45 de ani, recomandam deseori procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Este procedura cu sansele cele mai mari de reusita. Daca organismul femeii, uterul si endometrul sunt pregatite corespunzator.

ce este rezerva ovariana

Legislatia permite realizarea procedurilor de fertilizarea in vitro cu ovocite donate in Romania, insa este necesar acordul Agentiei Nationale pentru Transpant. Noi am ales sa colaboram cu clinici din Grecia datorita legilor clare si permisive in acest domeniu. Pregatirea pentru procedura, pregatirea femeii care urmeaza sa primeasca ovulele se face in clinicile din tara. Procedura propriu-zisa va avea loc la clinica din Atena.

Ai intrebari despre testul AMH? Vrei sa stii ce sanse ai sa ramai insarcinata sau cat timp mai ai pana la menopauza? Trimite-ne un mesaj si noi iti vom raspunde!

sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + eight =