Analiza de rezerva ovariana este modalitatea de a determina calitatea si cantitatea ovulelor de care dispune o femeie in momentul in care face un AMH in laborator. De asemenea, rezerva ovariana este un indicator important pentru procedura de stimulare ovariana si de maturare a ovulelor pentru tratamentele de fertilizare in vitro. Rezultatul poate oferi indicatii cu privire la potentialul de raspuns la stimularea ovariana necesara in reproducere umana asistata.
Majoritatea femeilor se nasc cu o rezerva ovariana de aproximativ 2 milioane de ovocite. Din acest numar, doar 400.000 vor ajunge la stadiul de pubertate, iar numarul scade dramatic dupa varsta de 35 de ani, ajungand la 1.000 de folicului inainte de menopauza.
Ce inseamna un raspuns slab la stimulare ovariana
In esenta, vorbim despre capacitatea ovarelor de a elibera foliculii necesari procesului de reproducere. Aceasta scade odata cu trecerea timpului, iar procesul este ireversibil. Nu exista nicio modalitate prin care rezerva ovariana poate fi crescuta.
Numarul ovocitelor incepe sa scada dupa 35 de ani. Dupa 40 de ani, se prabuseste dramatic. In acest context, sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala scad, uneori devenind nule. Valoarea rezervei ovariene initiale a femeii este influentata si de genetica.
Chiar daca pacientele au varste cuprinse intre 20-30 de ani, un raspuns slab la stimularea ovariana inseamna sanse mici de a obtine o sarcina pe cale naturala sau prin tratamentele de fertilizare in vitro (FIV). Majoritatea cauzelor care duc la diminuarea rezervei ovariene sunt necunoscute, insa exista cateva cauze comune.
Factori care influenteaza scaderea rezervei ovariene
- fumatul
- inaintarea in varsta, cu scadere accelerata dupa 35 de ani
- tratamentele pentru cancer cu radiatii si anumiti agenti ai chimioterapiei
- insuficienta ovariana prematura
- indepartarea chirurgicala a unei parti sau a intregului ovar
- anomalii genetice
Impactul unei rezerve ovariene scazute se traduce prin diminuarea sanselor de conceptie, cresterea sanselor de avort spontan si de aparitie a unor probleme congenitale ale fatului.
Rezerva ovariana, cum o determinam
O femeie care are o rezerva ovariana scazuta si care nu poate avea un copil nu este o situatie neobisnuita in zilele noastre. Acest diagnostic este unul greu de acceptat pentru o femeie, mai ales daca este tanara. O problema de fertilitate afecteaza si relatia de cuplu, nu doar partenerul diagnosticat.
Pentru a determina rezerva ovariana avem la dispozitie mai multe teste, insa cel mai de incredere este AMH-ul (hormonul antimullerian). In plus, dereglari ale menstruatiei, nivelul de FSH si estrogen din a treia zi a ciclului menstrual pot fi buni indicatori ai unei rezerve ovariane scazute.
Pregatire pentru FIV: stimularea ovariana
Cand rezerva ovariana, iar aici ne referim atat la calitate, cat si la cantitate, nu ne ajuta sa obtinem o sarcina pe cale naturala, solutia va fi o procedura de reproducere umana asistata. In cazul unor ovule de slaba calitate, sansa de a ramane insarcinata vine de la FIV cu ovocite donate. Inainte de fiecare procedura este necesara o pregatire a pacientei.
La FIV cu ovocite proprii, la stimulare ovariana controlata va fi supusa pacienta care isi doreste sa obtina sarcina, iar la ovocite donate, donatoarea de ovule. Stimularea ovariana este esentiala pentru cele mai multe dintre fertilizarile in vitro, deoarece pentru a obtine sarcina este nevoie de cat mai multi foliculi.
Stimulare ovariana, indicatii
Protocolul pentru stimularea ovariana controlata este stabilit si modificat in functie de nivelul AMH-ului si al foliculor existenti, dar si de starea generala de sanatate a pacientei. Stimularea incepe in primele zile ale menstruatiei si se termina in momentul in care foliculii ajung la 17-18 mm. Un raspuns slab la stimularea ovariana inseamna ca nu s-au obtinut suficiente ovocite sau ca nu au o calitate necesara obtinerii unei sarcini.
Medicatia pentru stimularea ovariana este recomandata pe o perioada cuprinsa intre 8 si 14 zile. In urma acestui tratament pot aparea efecte secundare, si anume: dureri de cap, insomnii, buferuri sau chiar stari de depresie.
Daca si tu ai trecut printr-o situatie similara si doresti o a doua opinie, medicii nostri iti stau la dispozitie. Nu ezita sa ne contactezi. Scrie-ne acum.
sursa foto: pixabay sursa: Delhi IVF