Sarcina extrauterina apare ca urmare a imposibilitatii ovulului fecundat de a se implanta in uter. In 95% dintre cazurile de sarcina extrauterina, zigotul se dezvolta in trompele uterine sau tuburile lui Fallopio. De aceea, sarcina extrauterina mai este denumita si sarcina tubara.
In intreaga lume, frecventa aparitiei sarcinii ectopice este de 2 cazuri la 100 de sarcini. O sarcina extrauterina (ectopica) poate ridica mari probleme de sanatate, riscul major fiind hemoragia interna.
Sarcina ectopica reprezinta principala cauza de mortalitate in primul trimestru de sarcina.
Sarcina ectopica apare atunci cand ovulul este implantat in afara cavitatii uterine. De cele mai multe ori se implanteaza in trompele uterine, iar atunci cand incepe sa creasca embrionul, trompele uterine se pot rupe. Abordarea medicala trebuie sa fie una ferma si in timp util, pornind de la o chestiune clara: sarcina extrauterina nu poate fi dusa la termen.
dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie
Sarcina extrauterina: cauze
Cauzele sarcinii extrauterine nu sunt pe deplin cunoscute. De-a lungul timpului, o serie de factori favorizanti au fost identificati:
- bolile inflamatorii pelviene
- tabagismul este factor de risc pentru 35% dintre cazurile de sarcini extrauterine
- antecedente de sarcina ectopica
- antecedente de chirurgie pelviana sau abdominala, cum ar fi operatia de apendicita
- avort
- varsta inaintata (0,4% riscuri la femeile de 20 de ani si 2% la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani)
- bolile cu transmitere sexuala (25% dintre sarcinile extrauterine sunt cauzate de Chlamydia Trachomatis)
- tehnicile de reproducere umana asistata
Sarcina ectopica: simptome
Semnele sarcinii extrauterine sunt:
- durere resimtita la nivelul pelvisului si abdomenului
- sangerari vaginale
- ameteli, stari de lesin
Fie ca apar sangerari usoare sau abundente, medicul obstetrician trebuie informat. Sangerarile vaginale pot fi insotite de dureri abdominale, greata, varsaturi reprezinta un motiv de ingrijorare. In aceste situatii, este recomandat sa faceti nu doar un control de rutina, ci si o ecografie transvaginala.
dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie
O noua sarcina dupa extrauterina
Pentru a scadea riscul unei eventuale sarcini extrauterine, se recomanda evitarea cel putin trei luni a unei viitoare sarcini.
Inainte planificarii oricarei sarcini, este esentiala evaluarea starii de sanatate. Doar in acest mod pot fi identificate si tratate afectiunile care ar putea creste riscul aparitiei unei sarcini extrauterine.
In 60% dintre cazuri, femeile care au avut o astfel de sarcina raman insarcinate din nou in urmatorii 2 ani. Mai multe despre sarcina dupa extrauterina poti citi si aici.
Sarcina extrauterina trebuie diagnosticata de catre un medic de specialitate, el fiind cel care poate aborda acest diagnostic astfel incat sa reduca, pe cat posibil, riscurile. Este vorba despre o situatie de urgenta care trebuie tratata ca atare.