Copil fara partener: este posibil prin FIV

Femei singure sarcina

Femeile singure care aleg sa aiba un copil fara partener isi pot indeplini visul cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata. In ultimii 4 ani, numarul femeilor singure care au apelat pentru prima oara la inseminarea intravaginala cu sperma de la donator a crescut cu 30%, conform ivi-fertilite.fr.

La nivel mondial, femeile singure reprezinta aproximativ 50% din numarul total al persoanelor care apeleaza la serviciile bancilor de sperma. In Romania, nu exista banci de acest tip. De aceea, femeile singure din tara noastra apeleaza la servicii din strainatate.

mame singure

In ceea ce priveste donatorii, acestia pot fi alesi de femeile singure care doresc sa devina mame in functie de preferinte. Acestea sunt legate de varsta, inaltime, culoarea ochilor si a parului, constitutia fizica sau etnie. Profilurile extinse ale donatorilor includ si informatii detaliate despre educatia donatorului, hobby-uri, au fotografii din copilaria acestuia. Cu cat profilul este mai nisat, cu atat esanutionul de sperma este mai scump.

sursa: Mayo Clinic

Inseminarea artificiala in cazul femeilor singure

Inseminarea artificiala cu donator de sperma este prima optiune pentru femeile singure cand vine vorba despre obtinerea unei sarcini. Procedura se recomanda in cazul in care nu exista nicio problema de fertilitate a femeii. Sansele de reusita ale inseminarii artificiale ajung la 20%.

Inainte de inseminarea propriu-zisa, se face tratament de stimulare ovariana, pentru a creste sansele de reusita. Evaluarea ecografica insoteste tratamentul, pentru a stabili evolutia medicatiei si data exacta a inseminarii.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, cu competenta in probleme de fertilitate

Fertilizarea in vitro pentru copil fara partener

Pentru femeile care sufera de insuficienta ovariana, endometrioza, sindrom al ovarelor polichistice sau, in cazul in care numarul de ovocite este limitat, medicii recomanda fertilizarea in vitro clasica cu donare de sperma sau fertilizare in vitro cu donare de ovocite si de sperma.

In Romania, in cazul femeilor singure, procedurile reglementate prin lege sunt inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro clasica.

Fertilizarea cu ovocite donate este evitata din motive de birocratie si de legislatie considerata, de catre unii detinatori de clinici, ca fiind neclara.

Rata de succes afisata de clinicile din Grecia pentru fertilizare in vitro cu ovocite donate este de 60-75%. Atentie insa, femeile singure care primesc embrionul rezultat din fertilizare in vitro cu ovocite donate nu pot avea mai mult de 50 de ani.

Clinicile din Romania pot face FIV cu ovocite donate congelate, aduse din alte tari sau cu ovocite proaspete de la donator cunoscut, cu aprobarea Agentie Nationale de Transplant. Potrivit unor studii, rata de succes cu ovocite congelate este cu 9 pana la 12% mai mica decat in cazul celor proaspete.

Congelarea ovocitelor, sansa femeilor singure

Congelarea propriilor ovocite pentru a fi folosite in viitor intr-un protocol de reproducere umana asistata este solutia pentru femeile care amana sarcina.

Congelarea ovocitelor este recomandata femeilor cu varsta pana in 35 de ani. La 30 de ani, o femeie poate obtine 15-20 de ovule dupa stimularea ovariana. Dupa 40 de ani, numarul lor scade dramatic si, in plus, creste riscul de anomalii cromozomiale.

Profilul femeilor singure care vor sa aiba un copil fara partener

mama singura

Femeile care doresc sa formeze o familie monoparentala au, de obicei, peste 35 de ani, o situatie financiara stabila. Pentru ele, prioritatile invocate sunt studiile si cariera.

Aceeasta categorie de femei este constienta ca, dupa 37 de ani (varsta medie la care scade fertilitatea drastic), sansele lor de a concepe un copil scad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − thirteen =