Tratamentul infertilitatii masculine: solutiile care te ajuta sa devii parinte

tratamentul infertilitatii masculine

Daca in trecut se credea ca infertilitatea este preponderent o problema feminina, statisticile si metodele actuale de investigatie arata ca in 50% din cazurile in care nu se poate obtine sarcina este vorba despre infertilitate masculina. Dincolo de cauzele particulare, ritmul vietii cotidiene, stresul, poluarea si obiceiuri precum fumatul si consumul de alcool contribuie semnificativ la imposibilitatea barbatilor de a concepe un copil. Si totusi pot exista solutii si pentru ei. Vorbim in acest articol despre factorii ce pot cauza afectiunea, dar si despre posibilitatile de tratament al infertilitatii masculine.

Un prim pas pentru a afla care este cauza intarzierii aparitiei unei sarcini dupa 12 luni de contact sexual neprotejat este prezentarea la un specialist in infertilitate. Procesul de diagnosticare a infertilitatii masculine incepe cu analizarea intregului istoric medical, continuand cu examinarea fizica. Ulterior, medicul recomanda testele pentru infertilitate masculina.

Tratamentul infertilitatii masculine: rezultatele spermogramei

Prima si cea mai importanta analiza in diagnosticarea infertilitatii masculine este analiza spermei. Aceasta arata calitatea si cantitatea spermatozoizilor. Pentru spermograma, se preleveaza cel putin 2 probe de sperma, in zile separate. Se va analiza cantitatea, cat de uniforma si cat de acida este proba biologica. Vor fi urmariti si spermatozoizii, cat de bine se misca si ce forma au.

Exista o serie de tulburari ce pot reiesi in urma spermatogramei:

  • azoospermia – lipsa spermatozoizilor;
  • oligospermia – numar de spermatozoizi mult mai mic decat numarul normal;
  • astenospermia – probleme care apar din cauza mobilitatii (capacitatea de deplasare) a spermatozoizilor;
  • teratospermia – probleme care apar din cauza morfologiei si a structurii spermatozoizilor.

Tratamentul infertilitatii masculine si cauzele problemelor legate de sperma

Problemele cu obtinerea spermatozoizilor sanatosi sunt cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine. Situatiile enumerate mai sus poate fi cauzate de:

  • infectii sau afectiuni inflamatorii. Un exemplu este infectia cu virusul oreionului dupa pubertate.
  • Probleme hormonale sau ale glandei pituitare.
  • Probleme imunitare care genereaza productia de anticorpi ce actioneaza impotriva propriei sperme.
  • Factori de mediu si stil de viata. Printre acestia se numara consumul de tutun, alcool, steroizi sau expunerea la toxine.
  • Boli genetice, cum ar fi fibroza chistica sau hemocromatoza.
  • Probleme structurale: orice blocheaza tractul genital poate opri fluxul de material seminal. Acesta poate fi un defect genetic sau congenital.
  • Infectia sau inflamatia de la o boala cu transmitere sexuala poate bloca, de asemenea, materialul seminal.
  • Tesutul cicatricial de la interventii chirurgicale sau venele rasucite si umflate ale scrotului.
  • Disfunctia erectila sau ejacularea precoce.
  • Bolile de ficat sau rinichi sau tratamentul pentru tulburarile convulsive pot provoca infertilitate.

Analize de sange pentru diagnosticare

Pentru diagnosticarea si tratamentul infertilitatii masculine, medicul poate recomanda si analize de sange. Testele de sange au rolul de a verifica nivelurile hormonale si pentru a exclude eventualele probleme ce pot rezulta de aici.

FIV ca solutie pentru infertilitatea masculina

Tot pentru diagnosticarea infertilitatii masculine se poate apela si la ultrasunete, la testele imagistice, pentru a examina testiculele, vasele de sange si structurile din interiorul scrotului.

Daca analiza spermei arata ca sunt putini spermatozoizi sau ei nu exista, poate fi necesara biopsia testiculara. Medicul indeparteaza o mica bucata de tesut din fiecare testicul. Ulterior, proba va fi verificata la microscop.

Tratamentul infertilitatii masculine, in functie de cauza

Tratamentul infertilitatii masculine depinde de cauza, iar rezultatul aplicarii acestuia trebuie sa fie aparitia sarcinii.   

Astfel, in cazul in care sarcina nu apare in mod natural, se poate apela la inseminare artificiala, fertilizare in vitro (FIV), injectarea intracitoplasmatica a spermei, interventie chirurgicala sau tratament hormonal. Vorbim in continuare despre fiecare dintre solutii.

Inseminare artificiala

Cu ajutorul inseminarii artificiale, mai multi spermatozoizi sanatosi sunt plasati la intrarea in colul uterin sau chiar in uter. Spermatozoizii isi pot face apoi drum spre trompele uterine, iar ulterior sa fecundeze ovului, ceea ce duce la aparitia sarcinii. Poti afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Inseminarea intrauterina: parinti, printr-o procedura simpla .

Fertilizare in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro (FIV) si transferul intrafalopian de gameti functioneaza ca inseminarea artificiala. Medicul va colecta sperma si o va combina cu ovocitele, in laborator sau in trompele uterine. Ulterior, aceasta forma de tratament ar trebui sa duca la aparitia sarcinii.

diagnostic infertilitate masculina

Afla mai multe despre procedura medicala din articolul Pasi pentru fertilizarea in vitro: ghid complet de la diagnosticare si pana la confirmarea sarcinii .

Injectarea intracitoplasmatica a spermei

In cadrul acestei proceduri, specialistul injecteaza un singur spermatozoid intr-un ovul. Fertilizarea are loc apoi la microscop. Ulterior, ovulul fertilizat va fi pus in uterul femeii, urmarind aparitia sarcinii.

Tratamentul hormonal

Acest tip de tratament poate ajuta in cazul in care exista o tulburare hormonala ce cauzeaza infertilitatea. Dezechilibrele hormonale pot afecta modul in care se dezvolta spermatozoizii. Acestea pot fi cauzate de o problema in modul in care hipotalamusul, glanda pituitara si testiculele interactioneaza. Tratamentul poate include terapia cu gonadotropine sau antibiotice.

Interventie chirurgicala

Medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru tratamentul infertilitatii masculine pentru a rezolva problemele care impiedica producerea, maturizarea sau ejacularea spermei. Interventia chirurgicala pentru indepartarea venelor rasucite si umflate din scrot (varicocel) poate uneori imbunatati calitatea spermei.

factori care duc la infertilitate masculina

Daca tu si partenerul tau incercati sa deveniti parinti de mai mult de un an de zile si nu ati depistat cauza, va puteti adresa unui specialist in probleme de fertilitate. Cu ajutorul unui diagnostic corect si cu tratamentul infertilitatii masculine sau feminine salvati timp si puteti fi tot mai aproape de a va transforma visul in realitate. Daca ai nevoie de parerea si ulterior tratamentul oferit de un specialist cu experienta, te poti adresa unui medic al Ana Medical Center (0733550055) sau al Dacia Medical Center (0766536553).

sursa: hopkinsmedicine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 8 =