Insuficienta ovariana dupa chimioterapie si radioterapie | Vestea buna: exista solutii

insuficienta ovariana dupa chimioterapie sau radioterapie

Tratamentele impotriva cancerului pot afecta fertilitatea femeilor si a barbatilor. In plus, copiii care trec printr-o patologie oncologica pot avea, la maturitate, probleme de fertilitate. Fetele si femeile se pot confrunta cu insuficienta ovariana prematura dupa chimioterapie sau radioterapie. Afectiunea apare pentru ca ovarele sunt afectate de cele doua forme de tratament si nu mai elibereaza ovule si estrogen. Uneori, insuficienta ovariana este temporara, iar perioadele menstruale si fertilitatea revin dupa tratament. Alteori, deteriorarea ovarelor este permanenta si fertilitatea nu revine. Daca fertilitatea este sau nu afectata depinde de mai multi factori despre care vom vorbi in continuare.

Pentru cele mai multe femei ar putea fi coplesitor sa se gandeasca la infertilitate in perioada de tratament impotriva cancerului. Daca planuiesc ca pe viitor sa aiba copii, este insa necesar sa discute cu un medic despre optiunile de pastrare a fertilitatii – concept recunoscut acum drept oncofertilitate.

Factori ce influenteaza insuficienta ovariana dupa chimioterapie sau radioterapie

Aparitia insuficientei ovariane dupa chimioterapie sau radioterapie si afectarea fertilitatii depinde de factori precum:

  • fertilitatea de baza;
  • varsta pacientei la momentul tratamentului;
  • tipul de cancer;
  • doza de tratament;
  • durata tratamentului;
  • timpul care a trecut de la tratarea cancerului;
  • alti factori de sanatate personala.

Medicul curant este cel care va informa pacienta daca tratamentul aplicat impotriva cancerului poate creste sau nu riscul de infertilitate sau daca o poate cauza in mod direct. Mai multe informatii pe tema altor cauze ale insuficientei ovariene pot fi aflate din articolul Insuficienta ovariana prematura, cum raman insarcinata cu o rezerva ovariana redusa.

Insuficienta ovariana dupa chimioterapie sau radioterapie, temporara sau definitiva

Asa cum spuneam, insuficienta ovariana dupa chimioterapie sau radioterapie poate duce la infertilitate temporara, ceea ce inseamna ca perioadele de menstruatie si fertilitate revin dupa tratament, sau definitiva.

In acelasi timp, chimioterapia si radioterapia pot sa reduca numarul de ovocite sanatoase din ovare. Femeile mai aproape de varsta menopauzei au un risc mai mare de infertilitate. Specialistii atentioneaza ca radioterapia aplicata la sau in apropierea abdomenului, pelvisului sau coloanei vertebrale poate dauna organelor de reproducere din apropiere.

Informarea pacientei inainte de tratament

Unele organe, cum ar fi ovarele, pot fi protejate prin ecranare sau prin ooforopexie, o procedura care indeparteaza chirurgical ovarele de zona de radiatii.

protejare ovare in chimioterapie si radioterapie

Totodata, radioterapia aplicata in zona creierului poate afecta glanda pituitara. Glanda pituitara este importanta deoarece trimite semnale catre ovare pentru a produce hormoni, cum ar fi estrogenul, necesari pentru ovulatie. Cantitatea de radiatii administrate si partea din corp care este tratata joaca un rol in afectarea sau protejarea fertilitatii. Dimensiunea si localizarea tumorii sunt factori importanti care pot afecta sau nu fertilitatea.

Este important ca inainte de inceperea oricarui tratament recomandat impotriva cancerului, pacienta sa stie cum ii poate fi afectata fertilitatea.

Solutii pentru conservarea fertilitatii

Din fericire, exista optiuni de conservare a fertilitatii pentru fetele si femeile care sunt nevoite sa treaca printr-un tratament oncologic pentru a-si recapata sanatatea. Cu ajutorul medicului, pacienta poate apela la cea mai buna optiune, in functie de varsta sa, tipul de cancer de care sufera si tratamentul specific pe care urmeaza sa il primeasca. Astfel, poate apela la una dintre urmatoarele solutii:

Congelarea ovocitelor

Numita si crioconservare, congelarea ovocitelor consta in extragerea de ovocite din ovarul pacientei si congelarea lor. Ulterior, ele pot fi dezghetate si fertilizate cu sperma, in laborator, pentru a forma embrioni care vor fi transferati in uterul femeii.

Inghetarea embrionilor

Inghetarea embrionilor este o alta procedura la care poate apela pacienta bolnava de cancer, pentru a-si conserva fertilitatea. La fel ca si in cazul congelarii ovocitelor, embrionii sunt crioconservati pentru o utilizare ulterioara. Mai multe informatii despre cele doua tipuri de proceduri descrise mai sus pot fi aflate din articolul Ovocite congelate si embrioni congelati.

Protectia ovariana

Numita si protectie gonadala, protectia ovariana este o procedura in care un “capac” de protectie este plasat in exteriorul corpului, peste ovare si alte parti ale sistemului reproducator. Rolul acestuia este de a proteja de radiatii.

Inghetarea tesutului ovarian

Considerata a fi inca o procedura experimentala, inghetarea tesutului ovarian se recomanda fetelor tinere care nu au trecut prin pubertate si nu au ovule mature. Aceasta implica indepartarea chirurgicala a unei parti sau a intregului ovar si apoi inghetarea tesutului ovarian, ce contine ovule.

insuficienta ovariana cancer

Cand decide sa aiba copii, tesutul este dezghetat si plasat inapoi in corpul femeii. Desi sarcinile au fost posibile ca urmare a acestei proceduri, este doar o optiune pentru unele tipuri de cancer.

Ooforopexia

Procedura de ooforopexia poate fi efectuata in timpul unei interventii chirurgicale pentru indepartarea tumorii sau prin interventie chirurgicala laparoscopica.

Trahelectomia radicala

Trahelectomia radicala este o interventie chirurgicala utilizata pentru a trata femeile cu cancer de col uterin in stadiu incipient si care ar dori sa aiba copii. Aceasta operatie indeparteaza colul uterin, ganglionii limfatici din apropiere si partea superioara a vaginului. Uterul este apoi atasat de partea ramasa a vaginului, cu o banda speciala care serveste drept col uterin, dupa cum au explicat specialistii.

Tratament cu un agonist al GnRHa

Gonadotropina (GnRHa) este o substanta care face ca ovarele sa nu mai produca estrogen si progesteron. Cercetarile sunt in desfasurare pentru a evalua eficacitatea administrarii de GnRHa pentru a proteja ovarele.

Insuficienta ovariana dupa radioterapie

Tratamentele cu radiatii folosesc raze de mare intensitate pentru a distruge celulele canceroase. Chiar daca radiatia nu este indreptata direct catre ovare, razele pot fi absorbite si pot deteriora ovarele. Cand radiatiile sunt directionate in interiorul vaginului, ovarele absorb o doza mare de radiatii.

Pentru o pacienta care face radioterapie in zona abdomenului sau a pelvisului, cantitatea de radiatii absorbita de ovare va influenta fertilitatea. Dozele mari pot distruge unele sau toate ovocitele din ovare si pot provoca infertilitate sau menopauza precoce.

infertilitate dupa tratament cancer

Majoritatea femeilor care primesc radiatii in zona pelvina isi vor pierde fertilitatea. Asa cum spuneam mai sus, unele ovocite ar putea supravietui daca ovarele sunt mutate mai departe de zona tinta. Procedura se poate realiza cu ajutorul unei interventii chirurgicale minore, cu scopul de a le conserva. Ea trebuie aplicata inainte de inceperea radioterapiei.

Insuficienta ovariana dupa radioterapie: consecinte ale radiatiilor indreptate catre uter

Radiatiile indreptate catre uter pot provoca cicatrici, ceea ce scade flexibilitatea si fluxul de sange catre uter. De asemenea, face ca uterul sa nu se poata intinde la dimensiunea maxima in timpul sarcinii. Aceste probleme pot limita cresterea si extinderea uterului in timpul sarcinii.

Totodata, femeile care au suferit radiatii in uter au un risc crescut de avort spontan, sugari cu greutate mica la nastere si nasteri premature. Cel mai probabil, aceste probleme pot sa apara la femeile care au facut radioterapie in timpul copilariei, inainte ca uterul sa inceapa sa creasca in timpul pubertatii.

Radiatiile pot dauna insa si fatului. Asadar, daca fertilitatea pacientei nu a fost afectata de radioterapie, atunci trebuie sa consulte medicul pentru a stabili cat timp trebuie sa astepte pentru a-si relua activitatea sexuala neprotejata sau pentru a ramane insarcinata.

Insuficienta ovariana dupa chimioterapie

O fetita se naste cu intreaga rezerva ovariana. Ulterior, in timpul ciclurilor menstruale se elibereaza ovocite mature, pana cand femeia ajunge la menopauza. Chimioterapia functioneaza prin distrugerea celulelor din organism care se divid rapid. Hormonii, cum ar fi estrogenul, necesari pentru a elibera ovule in fiecare luna si a pregati uterul pentru o eventuala sarcina sunt produsi in celulele ovarelor. Ovocitele tind sa se divida rapid, asa ca sunt adesea afectate de chimioterapie. Astfel, poate aparea insuficienta ovariana dupa chimioterapie. Uneori, in urma chimioterapiei, o femeie va intra la menopauza prematura sau precoce.

Medicii atentioneaza ca riscurile de infertilitate permanenta sunt si mai mari atunci cand femeile sunt tratate pe burta sau in zona pelvisului, atat cu ajutorul chimioterapiei, cat si cu radioterapie.

Infertilitate masculina dupa chimioterapie sau radioterapie

In urma apelarii la chimioterapie sau radioterapie si fertilitatea masculina poate avea de suferit. Este posibil ca testiculele sa nu mai produca spermatozoizi sanatosi, sa produca mai putini sau sa nu mai produca deloc.

Si in cazul barbatilor, riscul de infertilitate masculina variaza in functie de:

  • varsta pacientului, respectiv daca acesta se afla inainte sau dupa pubertate, este tanar adult, adult la o varsta matura;
  • tipul si amploarea interventiei chirurgicale;
  • tipul de tratament administrat, respectiv radioterapie, chimioterapie, terapie hormonala, terapie tintita, imunoterapie, transplant de celule stem.

Daca te preocupa problema infertilitatii cauzate de tratamentele impotriva cancerului sau vrei sa stii mai multe despre insuficienta ovariana dupa chimioterapie sau radioterapie, ne poti lasa un comentariu cu intrebarile tale. Un specialist iti va oferi un raspuns intr-un timp cat mai scurt.

surse: cancer.gov; cancer.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 1 =